В області розпочнеться робота з поліпшення родючості ґрунтів

З метою поліпшення родючості сільськогосподарських угідь шляхом вапнування кислих ґрунтів, відтворення і постійного підтримання родючості земель, сьома сесія обласної ради затвердила рішення  «Про Програму поліпшення родючості сільськогосподарських угідь Івано-Франківської області на 2011-2015 роки».

«Основним фактором підвищення родючості цих ґрунтів є зниження їх кислотності. Вапнування – один з найтриваліших за дією і найдешевших заходів  хімічного впливу на ґрунт і його родючість, що сприяє покращенню фізичних і фізико-хімічних властивостей ґрунтів, підвищуючи тим самим врожайність сільськогосподарських культур», - йдеться в обґрунтуванні програми.

Під час обговорення рішення депутат фракції  «Свобода» запропонував, щоб вапнування проводилося вибірково, а не стихійно.

«Щоб не розпорошувати кошти, я пропоную, якщо можна, обрати п’ять великих підприємств, які б взяли першого року цю суму і так кожен рік, щоб реальний був ефект», - відзначив Василь Попович.

Проте існує конкурс для отримання коштів на вапнування і заборонити брати у ньому участь якимось господарствам неможливо.

«В нас в області 46 тис. гектарів дуже сильно кислих та сильно кислих ґрунтів і суми в розмірі трьох мільйонів гривень, яку виділено на вапнування, вистачить тільки на три тисячі гектарів. Ми розробили програму вапнування, порядок роботи комісії, умови проведення конкурсу, і ми не маємо права заперечити комусь із виробників прийняти участь у конкурсі. Тому ми тільки можемо рекомендуємо районним адміністраціям подавати не по 10-15 господарств, а по 2-3, щоб можна було сконцентрувати кошти і провапнувати більшу площу», - пояснив Іван Андріїшин, керівник головного управління агропромислового розвитку в Івано-Франківській облдержадміністрації.

Леся, 23.06.2011 11:29



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини