Перевести школи із двозмінного навчання на однозмінне навчання за два роки – не реально — Наталія Микула

Міносвіти видало наказ, яким зобовязує школи з двома змінами навчання протягом двох років перейти на однозмінне навчання.

«Друга зміна в школі повинна залишитися лише сторінкою в історії педагогіки», - зазначив заступник міністра освіти Борис Жебровський.

Проте виконати вказівки Міносвіти не так уже й просто, кажуть експерти, адже кількість школярів росте, а кількість шкіл залишається сталою.

«За два роки ми ніяк не зможемо перевести ті школи Івано-Франківська, які мають двозмінне навчання на однозмінне», — говорить начальник управління освіти МВК Наталія Микула, і додає: «Ми не проти цього, але нехай держава дасть кошти на будівництво нових шкіл».

За її словами, в Івано-Франківську зараз є 10 шкіл із двозмінним навчанням. Це школи №1, №3, №6, №10, №11, №12, №13, №18, №22 та Хриплинська школа.

Ближчим часом у школі №6 та Хриплинській школі можна буде перейти на однозмінне навчання, адже зараз в цих школах будуються додаткові навчальні корпуси. Також із наступного року на однозмінне навчання перейде перша спеціалізована школа. Там директор зуміла використати для облаштування навчальних класів величезні коридорні приміщення. А от зі школами-гігантами, а це школи №10, №18 та №22, не все так просто. В кожній із них навчається понад тисячу дітей, тому школярі змушені відвідувати заняття і в другу зміну, каже Наталія Микула.

За її словами, з однієї сторони місто поділене на навчальні округи, дитина з певної вулиці іде до чітко визначеної школи, таким чином регулюється кількість учнів, але з іншої сторони, є закон, який дозволяє батькам вибирати для своєї дитини заклад для навчання.

«Якщо до мене приходять батьки і просяться до певної школи, я їм пояснюю, що вона не розрахована на таку кількість школярів, яка там вчиться, що дитині доведеться навчатися в другу зміну, батьки говорять, що розуміють це, але дитина отримає хороші знання», — каже Наталія Микула.

Також щороку росте кількість бажаючих навчатися в спеціалізованих школах - №1, №11, та №3. Щоб розвантажити школи, потрібні нові освітні заклади, на будівництво яких, просто немає коштів.

Леся, 17.05.2011 17:25



Вибір редакції

Найпопулярніші новини