Знищено пам’ятний знак пластуну Роману Шухевичу на Скелях Довбуша

У ніч з 16 на 17 жовтня 2010 знято і знищено меморіальний знак пластуну Роману Шухевичу на Скелях Довбуша. Виконавців акту вандалізму поки не знайдено. За свідченням очевидців, напередодні та після події на місці були присутні члени Львівської ГО «Гірський клуб «Екстрем»», зокрема його президент Сергій Федірко. Ці особи, можливо, володіють інформацією про скоєний злочин. Рештки таблиці знайдені у вогнищі під скелею.

Таблиця, увінчана пластовою лілеєю, величала подвиг юного Шухевича, у майбутньому – головнокомандувача УПА, під час 2-ї крайової пластової зустрічі. Тоді, у серпні 1925 року, він виліз на неприступну скелю і встановив там синьо-жовтий прапор. Ця подія вважається одним із перших зафіксованих випадків українського скелелазіння.

 Таблицю було встановлено 25 квітня 2009 року представниками Музею-архіву пластового руху з офіційного дозволу Управління охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА. Урочисте відкриття і посвята відбулися 4 жовтня того ж року за участі пластунів, ветеранів УПА та родини генерала-хорунжого, зокрема його доньки Марії Трильовської.

 24 квітня 2010 року вандали зняли таблицю, тоді вдалося її віднайти і встановити на місце. Влітку цього року пам’ятний знак пережив ще одне збезчещення – невідомим предметом було суттєво пошкоджено різні частини таблиці, зокрема текст. Після цього було проведено її косметичне відновлення. У такому вигляді таблиця висіла до суботи 16 жовтня включно.

 Керівництво Станиці Львів Пласту – національної скаутської організації України просить усіх, хто володіє інформацією про виконавців даного акту, повідомити на адресу електронної пошти museum@plast.org.ua.

 

           Прес-служба

станиці Івано-Франківськ

Пласту НСОУ

Леся, 21.10.2010 11:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини