В Запоріжжі чинять тиск на свободу слова і ламають сайти

У Запоріжжі нова влада «закручує гайки» і знищує СВОБОДУ СЛОВА! Першим на їх шляху став центральний міський сайт Запоріжжя «Zабор» (zabor.zp.ua), який зараз методично ліквідують атаками хакерів. Причина - це форум «ZaБора», який став відкритим засобом масової інформації. Відомості про перших осіб Запорізького регіону, їх справах і прихованих мотивах їхніх дій на форумі з'являються постійно. Часто ця інформація використовується журналістами Запоріжжя при підготовці матеріалів на політичну та економічну тематику.


Критика Партії регіонів, чорний переділ власності, рейдерство і тиск на підприємців з боку державних структур - ці теми стають забороненими для Запоріжжя. Провідником цієї політики призначено людину, яку високопосадовці Запоріжжя боязко називають «дуже впливовим». Втім, ще вони називають його «наглядачем» від Президента чи Євгеном Анісімовим.

22 вересня головний редактор і власник сайту «ZaБор» - zabor.zp.ua Костянтин Алексєєнко зібрав прес-конференцію провідних ЗМІ міста. Її приводом став факт цілеспрямованого знищення цього ресурсу групою осіб, які хочуть контролювати інформаційне поле у запорізькому Інтернеті.

Так, з 7 вересня 2010 сайт «ZaБор» був виведений з ладу за допомогою масованої DDos-атаки. Приводом до цього стало бажання контролювати ресурс в період початку виборчої кампанії.

На Костянтина Алексєєнко вийшов Артем Тімченко - головний редактор газети «Іскра». Він запропонував продати ресурс Владиславу Грабовському (власник газети «Істеблішмент», новинного сайту «Репортер.UA» і спонсор газети «Іскра»). Вони обидва - люди з оточення Євгена Анісімова.

Через час на Костянтина вийшов представник правоохоронних органів. Він повідомив, що нібито десь чув, що «ZaБор» хочуть купити за заниженою ціною, але залишивши при цьому Костянтина головним редактором. Як умова «мирної здачі сайту» - на форум нові власники збиралися посадити «своїх» модераторів ... Такий «варіант» Костянтин Алексєєнко назвав рейдерством і відмовився від переговорів. У результаті, сайт вирішили просто знищити. DDos-атака тільки посилилася.

Ресурс кілька разів вдавалося відновити, але хакерські атаки на нього не припиняються ні на мить.

Костянтин Алексєєнко, а також провідні журналісти Запоріжжя, редактори ЗМІ вважають, що подібні дії «нової влади» загрожують всьому інформаційному простору Запоріжжя. Сьогодні це торкнулося сайту, а завтра візьмуться за газети та телеканали. І де гарантія, що ситуація, яка склалася в Запоріжжі, не торкнеться й інших міст і регіонів України.

Редактори і журналісти запорізьких ЗМІ написали звернення до Президента України Віктора Януковича, губернатору Запорізької області Бориса Петрова, а також до комітету Верховної Ради по питанням ЗМІ з проханням допомогти розібратися у ситуації, що склалася в інформаційному полі Запоріжжя і захистити свободу слова.

Під зверненням підписалися 27 редакторів та журналістів провідних запорізьких ЗМІ.

Але влада мовчить і не діє, а центральний запорізький сайт «ZaБор» систематично знищують ... А з 14 жовтня розпочалася хакерська атака ще на два запорізьких новинних інтернет-ресурса (panoptikon.org, ps.zp.ua). Ці сайти підтримували «ZaБор», а також публікували критичні матеріали на адресу влади та Партію регіонів.

 

Голова громадської організації «Журналісти за свободу вибору»,
Андрій Бартиш


Леся, 15.10.2010 11:38



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини