За порушення встановлених законом вимог пожежної безпеки передбачено обмеження волі до трьох років

У поточному році на території держави спостерігається спека, непритаманна клімату України.

В результаті виникнення пожеж лісових масивів та сільськогосподарських угідь як на території Росії, так і в Україні завдано значної шкоди економіці держави, господарствам та екології.

 

З метою запобігання цьому, на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 05.08.2010 «Про невідкладні заходи щодо запобігання пожежній небезпеці в Україні», уведеного в дію Указом Президента України № 801/2010 від 06.08.2010, в області створено обласний штаб з координації дій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо вжиття заходів по недопущенню виникнення надзвичайних ситуацій.

 

За вказівкою прокурора області Миколи Гошовського на випадки виникнення пожеж міськрайпрокурорами області створено слідчо-оперативні групі швидкого реагування. До складу груп включено працівників прокуратури, органів внутрішніх справ та служби цивільного захисту.

 

Ураховуючи те, що причинами пожеж, як привило, є недбалість, а подекуди й прямий умисел людей – варто нагадати про передбачену законом кримінальну відповідальність за такі дії чи бездіяльність.

 

Так, за вчинення умисного підпалу майна санкція ст. 194 КК України передбачає позбавлення волі до трьох років, а у випадку тяжких наслідків до десяти.

 

За порушення встановлених законом вимог пожежної безпеки (ст.270 КК України) передбачено обмеження волі до трьох років. При настанні тяжких наслідків – позбавлення волі до восьми років.

 

Знищення або пошкодження лісових масивів та зелених насаджень, у тому числі вогнем, карається позбавленням волі до на строк до п’яти років, а у випадку тяжких наслідків до десяти років (ст. 245 КК України).

 

Зважаючи на розуміння мешканцями та гостями області гостроти вказаної проблеми, а також вжиті органами влади, місцевого самоврядування та правоохоронними органами заходи, до цього часу вдалось уникнути випадків пожеж лісових та сільськогосподарських угідь на території Івано-Франківської області.

 

Водночас, нещодавно мав місце випадок спалювання залишку сільськогосподарської продукції працівниками одного з фермерського господарства області, за що керівника господарства піддано адміністративній відповідальності.

З урахуванням викладеного прокуратура області вважає за необхідне інформувати населення про те, що на виконання вищезгаданого Рішення РНБО розпорядженням голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 06.08.10 №49 окрім іншого заборонено спалювання стерні, смітників та бур’янів.

Поряд з цим прокуратура області закликає керівників підприємств та господарств, мешканці та гостей до безапеляційного виконання вимог пожежної безпеки.

Лише це зможе упередити пожежі та їх непередбачувані наслідки. Про це повцідомила "Малакаві" прес-секретар прокурора області Людмила Гласова

 

 

 

 

Леся, 16.08.2010 16:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини