СБУ ліквідувала ОЗУ у сфері наркобізнесу та вилучила наркотиків на 3,5 млн. гривень на Прикарпатті

Співробітники Управління СБУ в Івано-Франківській області ліквідували організоване злочинне угрупування, що спеціалізувалося на повному циклі виробництва наркотику, віднесеного законодавством до особливо небезпечних, – марихуани.

Ліквідація нарколабораторії відбулася 12 жовтня, однак через велику кількість продукту роботи з відвантаження та вивезення сировини співробітниками СБУ тривають досі. На даний час вилучено сировину для виробництва та готовий до продажу у дрібно-гуртовій мережі наркотик на загальну суму близько 3,5 млн. гривень.

ОЗУ з числа мешканців села Хотимир та кількох інших сіл Тлумацького району провадило свою діяльність під прикриттям роботи рибоводного фермерського господарства. Власник та директор зазначеного господарства був одночасно і керівником ОЗУ.

Сировина, тобто рослини каннабісу, вирощувалися не лише у прихованих сільськогосподарських угіддях фермерського господарства, але і на території просторого маєтку керівника ОЗУ.

Окрім того, зловмисники самовільно захопили та обнесли огорожею ділянку лісу розміром більше гектару, де не лише облаштували мисливські угіддя, збудували мисливську вишку та проводили полювання на кабанів, але також вирощували каннабіс на окремому обгородженому полі.

Співробітники СБУ спланували операцію на час, коли врожай було зібрано, а поля зорано на зиму, однак до того, як зілля встигло потрапити у продаж. На оперативників чекала приголомшлива картина: склади, господарські приміщення фермерського господарства, а також численні господарські приміщення у маєтку керівника ОЗУ були буквально забиті розвішаними для просушки двометровими рослинами каннабісу. 

Просторе приміщення сауни на території господи було перетворено на цех з повним циклом виробництва кінцевого продукту. Тут у чотирьох кімнатах проводилося просіювання, сушка та подрібнення листя, звільненого від стовбурів та стеблин. Просушування сировини відбувалося на полицях сауни при підтриманні постійної температури, внаслідок чого оперативно-слідчій групі довелося працювати у масках через сильний характерний запах та пил від нарковмістних рослин. Готовий наркотик пакувався у двохсотлітрові пластикові діжки.

У приміщенні одного з гаражів на подвір’ї керівника ОЗУ було також вилучено 2 одиниці нарізної зброї: АКМС (автомат Калашникова) та карабін у розібраному стані, а також два магазини до автомату, споряджені набоями, та набої до автомату у кількості 157 штук.

Зрозуміло, що про організовану з таким розмахом діяльність з вирощування, збору, перевезення та переробки каннабісу не могла не знати громадськість села, однак жодних звернень та скарг до офіційних органів не надходило. Місцеві мешканці не схвалювали діяльності, яка розгорталася на їхніх очах, однак, вочевидь, не вірячи у справедливе покарання наркоділків, заявити про неї не наважувалися.  

У зв’язку з цим, Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області повідомляє, що на даний час керівника ОЗУ затримано, суд вирішує питання про обрання для нього запобіжного заходу. Порушено кримінальну справу за ч. 3 ст.28, ч. 2 ст.310 (незаконний посів або незаконне вирощування конопель за попередньою змовою групою осіб з метою збуту), ч.3 ст. 307 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, вчинені організованою групою), що карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Прес-група Управління СБУ в Івано-Франківській області

 

Леся, 18.10.2010 07:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини