Зміна Конституції у 2004 призвела до прямого протистояння між гілками влади — політолог

Конституція Україна і сьогодні залишається основою життя суспільства. Проте зараз чимало людей намагаються діяти всупереч їй.

Таку думку висловив у розмові з кореспондентом «Малакави» член Спілки молодих політологів України Олександр Колядко.

«Поява у 1996 році Конституції України безумовно відіграло важливу роль в утвердженні, як внутрішніх, так і зовнішніх правил політичного життя українців, а також надало іще один необхідний атрибут для посилення легітації нашої держави з боку світового співтовариства, — говорить політолог, — Зокрема наявність Конституції дозволило Україні стати членом Ради Європи. Для Росії це стало не надто приємним сюрпризом, оскільки наявність Конституції є вагомим атрибутом державності та свідченням незворотності незалежності».

За словами політолога, у 1996 році була проголошена єдина на той час можлива президентсько-парламентська республіка.

«Це дійсно був єдиним варіантом, оскільки стан суспільства в цілому та його політичну культуру зокрема, бажав бути кращим, — каже Олександр Колядко, — Також - це нейтралізувало вплив комуністів на формування державної політики. Нагадаю, що тоді вони були досить впливовою політичною силою».

Зміна Конституції у 2004 році, переконує політолог, мала набагато більші наслідки для країни, аніж тоді здавалося тим, хто її змінював.

«Ця подія повинна стати добрим уроком не лише для нас, а й для інших країн. Йдеться про внесення змін до КУ, викликаних необхідністю політичного компромісу, — каже Олександр Колядко, — В той момент боротьба за президентське крісло дійшла такої точки протистояння, що сторона, яка передчувала свою поразку, погодилась проголосувати за переголосування другого туру, але лише у пакеті зі змінами до Конституції, що перетворювали Україну на парламентсько-президентську республіку, послаблюючи тим самим вплив майбутнього Президента».

Політолог вважає, що зміни ці так і не були повністю втілені, проте до КУ було занесено елемент хаосу між гілками влади.

«Це призвело до прямого протистояння між гілками влади, — каже політолог, — В даний момент ця розбалансованість не помітна, оскільки поки владній команді вдається артикулювати свої інтереси та не допускати жодних конфліктів».

Олександр Колядко переконаний, що українську Конституцію потрібно удосконалювати. Але - це є дуже довгим і тяжким процесом.

«Зараз Конституція і є головним орієнтиром для держави, але багато роблять усе, щоб її обійти
, — каже він, — До цього призвела її недосконалість. Треба багато що змінювати, щоб таких випадків не було».

old_editor, 29.06.2010 13:51



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини