У Калуші кожен будинок матиме свій тариф на квартплату

Якщо на сьогодні мешканці практично всіх багатоповерхівок нашого міста (за винятком деяких одно- та двоповерхівок) квартплату сплачують за однаковим тарифом – 70 коп. за кв. метр для будинків без ліфта та 85 коп. для будинків, які обладнані ліфтами, то в скорім часі у Калуші для кожної багатоповерхівки цей тариф буде іншим.

Кабмін своєю постановою ще у травні минулого року зобов’язав комунальників розраховувати окремо в кожному будинку тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій залежно від запланованих кількісних показників фактичного надання послуг з урахуванням забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків, прибудинкових територій. Наприклад, якщо для обслуговування будинку, який має три під’їзди, потрібен лише один двірник, то для мешканців такого будинку нараховуватиметься менша квартплата, ніж для жителів багатопід’їздної багатоповерхівки, територію навколо якої прибиратимуть два працівники комунального підприємства. Але перш ніж зробити перерахунок тарифів, комунальників зобов’язали у кожному будинку провести громадські слухання з цього питання. У Калуші такі зібрання розпочалися ще восени минулого року і зараз вже наблизилися до завершальної стадії.

На слуханнях, як зазначила економіст КП «ЖЕО №1» Світлана Височан, працівники ЖЕКу повідомляли людей про те, що для них буде переглянуто тарифи на квартплату, пояснювали, у зв’язку з чим це робиться, а також наголошували на тому, що вони також можуть звернутися до КП «ЖЕО» з письмовими заявами й доповнити типовий перелік послуг, які надають комунальники, іншими.

Загалом калуські ЖЕО надають 11 послуг, але Кабміном визначено перелік з 18 пунктів. Комунальники нашого міста не займаються дератизацією та дезінсекцією підвалів. Це тепер роблять працівники райСЕС, хоча раніше в штаті ЖЕО була людина, в обов’язки якої входило вирішення проблем щодо знищення спеціальними засобами гризунів та комарів у підвалах житлових будинків. За бажанням мешканців будинку комунальники також можуть проводити поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димоводів, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем, поливати двори, клумби і газони, періодично робити повірки, обслуговувати і ремонтувати квартирні засоби обліку води та теплової енергії.

Однак калушани не проявляли активності на громадських слуханнях, а ті, хто приходив, насторожено сприймали інформацію про перегляд тарифів й взагалі заявляли, що від деяких послуг ЖЕО ладні відмовитися, бо вони й так не надаються. Зокрема, у багатьох будинках мешканці по черзі миють сходову клітку на першому поверсі, бо двірник до них не навідується роками.

Я поцікавилася у Світлани Височан, чи можна відмовитися від такої послуги. Виявляється, що можна, але при умові, що комунальники отримають відповідну письмову заяву, в якій будуть підписи усіх мешканців будинку.

І ще одна деталь. Оскільки на сьогодні витрати комунальних підприємств зростають, зокрема збільшується мінімальна зарплата, дорожчає паливо, то собівартість їхніх послуг також не стоїть на місці. Тому слід очікувати, що вслід за збільшенням тарифу на вивезення сміття для мешканців приватного сектору, подорожчанням проїзду, зросте й квартплата. За підрахунками КП «ЖЕО №1», обґрунтований тариф на сьогодні мав би становити у середньому 1,16 грн. за кв. метр у будинках без ліфта та 1,39 грн. за кв. м у будинках з ліфтом. Але яким він буде й коли його переглядатимуть поки що комунальники не знають.

Віра Любинець

old_editor, 17.06.2010 16:56



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини