Івано-Франківський міський суд є пілотним судом щодо впровадження медіації в суди

Спільною програмою Європейського Союзу та Ради Європи «Прозорість та ефективність судової системи України» проводиться ряд заходів щодо впровадження в системі судочинства України альтернативних методів вирішення спорів – медіації.

Івано-Франківський міський суд є пілотним судом щодо впровадження медіації в суди. В січні 2010р.. та в травні 2010року відбувся 60-годинний семінар щодо підготовки суддів - медіаторів. Суддя Івано-Франківського міського суду Ковалюк І.П.. отримала сертифікат медіатора після проходження курсу підготовки медіаторів та успішного складення іспиту.

Семінар проводили відомі експерти Ради Європи: Фрідріх-Йоахім Мемель – Головуючий суддя адміністративного суду м. Гамбург, медіатор (Німеччина) та Франц Ван Арем – суддя м. Зволле-Лелістанд, медіатор (Нідерланди).

Починаючи із липня ц.р. так звана внутрішня медіація буде запроваджена в роботу Івано-Франківського міського суду. В період часу із 05.07.2010року по 08.07.2010року буде проведено тиждень медіації, на який планується направити 10 справ, що перебувають в провадженні Івано-Франківського міського суду. Всі, хто має “ судові справи ” та бажає спробувати іншим шляхом вирішити конфлікт, можуть звертатися до працівників міського суду для передачі справи на медіацію.

Що ж таке Медіація? - це самостійний процес врегулювання конфліктних ситуацій, у ході якого двоє або більше сторін конфлікту за допомогою нейтральної, третьої сторони (медіатора), спільно шукають вирішення проблеми, що відповідатиме інтересам та потребам обох сторін.

Медіація, як альтернативний метод вирішення спорів вже широко застосовується в усьому світі і в багатьох країнах вона закріплена законодавчо. Нині й в Україні планується запровадження медіації як альтернативної форми вирішення спорів, передусім в цивільному судочинстві.

Наразі проведення медіації не пов'язане із додатковими судовими витратами. Сторони несуть лише власні витрати, пов'язані із дотриманням строків засідань (оплата за проїзд до медіатора), та, у разі необхідності чи за їх бажанням, за участь у медіації своїх представників. Зрештою, залишаються ті судові збори, які вже виникли або виникнуть у ході вже розпочатого судового провадження.

old_editor, 17.06.2010 13:16



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини