Соловей: Моє стратегічне завдання реформуючи галузь медицини – привести її до європейських стандартів

«Проблеми та перспективи медичної галузі міста», - такою була тема круглого столу проведеного вчора за ініціативи Громадського Форуму. Участь у ньому взяли лідер громадської організації Юрій Соловей, голова депутатської комісії з питань охорони здоров`я та соціального захисту населення Володимир Стасюк, головний лікар центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк та інші представники медичних установ міста.

Йшлося про можливості проведення реформ медичній сфері міста спрямовані на те, аби пацієнти могли отримувати справді якісні медичні послуги, а медпрацівники отримували гідну оплату за свою нелегку роботу.



В ході обговорення голова Громадського Форуму відзначив, що основними проблемами, які потребують першочергового вирішення є низькі заробітні плати медичних працівників, недостатнє фінансування, низька якість матеріально-технічної бази медичних закладів та відсутність роботи щодо проведення комплексних реформ у системі охорони здоров’я обласного центру.

«Ні для кого не секрет, що сьогодні міські заклади охорони здоров’я перебувають у гіршому стані ніж обласні, – каже Юрій Соловей. – Цю ситуацію потрібно виправити. Фінансування медицини міста необхідно збільшувати. Однак при цьому ми повинні знати, що кожна копійка, яка витрачається на цю галузь дає максимальний ефект».

Разом з тим міська влада має приділяти більшу увагу розвитку медицини, яка має стати пріоритетною сферою у місті.



Цю думку підтримав і голова депутатської комісії з питань охорони здоров`я та соціального захисту населення Володимир Стасюк. Проводячи реформування галузі необхідно розробити більш прозору систему надання тендерів на закупівлю медичного обладнання чи медпрепаратів, - вважає депутат. Також він погодився, що сьогодні міська влада відноситься до медицини інфантильно і не розуміє тих проблем, які у цій галузі існують.

«Цього року міністерство фінансів виділило для медицини міста 112 мільйонів гривень, - говорить Володимир Стасюк. – Але виконком затвердив лише 109 мільйонів. Тобто медицині міста не додали 3 мільйони, які пішли на утримання чиновницького апарату. По цьому вже можна судити, як міська влада ставиться до медицини».

Саме тому, вважає Юрій Соловей, основним завданням майбутньої міської влади щодо сфери медицини є поступове зростання фінансування за рахунок державних коштів та коштів отриманих від державного соціального страхування, раціональне витрачання виділених матеріальних ресурсів, прозорий та публічний режим їхнього розподілу між лікувальними закладами міста.

«Не секрет, що окремі з лікувальних закладів отримують не завжди обґрунтовані переваги та преференції в залежності від суб’єктивних факторів або особистих контактів, - каже лідер громадської організації. - Тому при розподілі грошей повинен діяти принцип «кількість пацієнтів – сума коштів», який би запровадив єдині правила для медичних установ».

На думку Юрія Солов’я медичний потенціал нашого міста дозволяє проведення пілотного експерименту щодо поетапного впровадження системи соціального медичного страхування в рамках державної програми реформування медичної галузі. Це забезпечить надання безкоштовних медичних послуг соціально незахищеним людям.

Також він переконаний, що нині кожен медик має мати можливість легально заробляти кошти. Влада повинна сприяти розвитку приватної медицини і дати можливість заробляти гроші за рахунок надання приватних консультативних послуг. Таким чином ті люди, які спроможні оплатити платні послуги лікарів матимуть можливість звернутися до приватних медичних закладів, а соціально незахищені верстви населення - безкоштовно лікуватися у державних мед установах.

«Сьогодні медик не може прожити на свою заробітну плату, йому потрібно дати можливість законним шляхом заробляти на життя. Для цього влада має надавати відповідні дозволи на надання платних консультаційних послуг. Але при цьому державні лікарні мають обслуговувати пацієнтів безкоштовно, за рахунок системи соціального медичного страхування», - вважає громадський діяч.

Також голова Громадського Форуму вважає, що необхідно врешті-решт відремонтувати міські дороги. Нині стан доріг обласного центру приводить до пошкодження машин швидкої допомоги, несвоєчасного надання її гостро потребуючим. Тому розв’язання проблем незадовільного стану дорожнього покриття суттєво сприятиме наданню своєчасної медичної допомоги.

«Місту необхідна модернізація схеми транспортного руху, - каже Юрій Соловей. - Маршрутний транспорт повинен у повній мірі забезпечувати можливість мешканцям міста та без проблем доїхати до медичних закладів. Таку ж можливість мають мати і автомобілі швидкої допомоги».

Ці та інші пропозиції в подальшому ляжуть у основу програми розвитку медичної галузі Івано-Франківська, яку вже зараз розробляє Громадський Форум. Програму будуть презентувати на початку вересня 2010 року.

old_editor, 16.06.2010 21:21



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини