Батьки будуть говорити про хабарі доти, доки садки не будуть забезпечені – завідувач ДНЗ «Катруся»

Нещодавно «Малакава» розпочала серію розслідувань щодо тем хабарництва у дитячих садках. Низка скарг, які висловили батьки, викликала серйозний ажіотаж серед представників освіти, зокрема й завідуючих.

Висловити свою позицію й розповісти про реальну ситуацію у своєму дитсадку погодилася завідувач ДНЗ «Катруся» Надія Завойська.

«Зараз велика народжуваність дітей. І поки ми не зможемо в повній мірі забезпечити дітям місця в садках, такі розмови будуть йти. Але якщо вони йдуть у цей садок, це не значить, що хтось приносить сюди такі суми грошей. Скільки років роботи я ще таких грошей не бачила й мати у своїх руках ніколи не буду», – каже Надія Завойська.

Вона також зазначила, що й справді приходять батьки з пропозиціями: «Давайте домовимось», що є надзвичайно образливим для завідувача, який ні практично, ні образно не може обійти чергу дітей, яким місце у садку значно важливіше.

«Ніякі домовленості мене не можуть цікавити, оскільки у мене є списковий склад дітей, які чекають своєї черги. Я не можу взяти більше дітей, як мені це дозволяє наповнюваність моїх груп, а це й стає причиною подібних чуток про хабарі, які породжують ображені батьки», – запевняє завідувач.

Свою позицію також мали можливість висловити й вихователі дитсадка, які твердо переконані у тому, що подібні розповіді батьків – це наклепи.

«Не розумію, як можна було спаплюжити роботу усіх працівників дитсадків. Адже тут зачеплена гідність не лише завідувача, але й вихователя, який ночами не спить, щоб створити ту нещасну дидактичну гру, яка зробить перебування дитини у садку значно цікавішими. І це всього лиш за якісь мізерні копійки своєї зарплати», – каже вихователь-методист дитсадка «Катруся» Людмила Озорович.

При цьому вихователь зауважила, що гроші у садку дійсно здають, але не вихователю, не завідуючій, а самі батьки між собою, щоб вкласти їх у покращення ігрового середовища своїх власних дітей.

«Не можна у наш час за тисячу гривень, які виділяють на весь садок з кошторису, зробити ремонти, а потім ще й приїжджати перевіряти їх. Мене не цікавить, що збирають батьки й скільки, я про це не знаю. Це їх ініціатива. Жодна мама ще не скаржилася, що гроші у неї вимагали. Ми усі також батьки й не змогли б собі такого дозволити», – наголошує вчитель-методист.

Як розповіла методист дитячого садка Ірина Палій, єдиним рятівним крилом садка є благодійні внески батьків.

«У нас в садку є благодійна організація, зі своїм статутом, яка сплачує податок. Про неї ми повідомляємо батькам при вступі до дитсадка, даємо номер рахунку при бажанні батьків. Проте, квитанцій ніяких ми не збираємо, також у нас немає фіксованої суми внеску. Батьки роблять благодійні внески, якщо бажають цього й у тому розмірі, який самі визначать», – каже Ірина Палій.

«Малакава» також мала можливість ознайомитися з подібними виписками з банку по благодійних внесків. Суми, вказані у виписках різні – від ста до трьохсот гривень. Переважна кількість чеків коливається в районі двохсот гривень.

Подібні благодійні внески у були запроваджені у 2007 році, коли при участі у програмі ПРОООН дитсадок відкрив свій рахунок.

Благодійні гроші, як розповіла методист садка, витрачаються виключно на потреби ДНЗ, серед яких закупівля канцтоварів, навчального матеріалу, а також інші речі, необхідні для повноцінної роботи дитячих груп.

Опитані під час знайомства з ДНЗ №10 «Катруся» батьки, також запевнили, що про подібні хабарі та ще й в таких сумах чують вперше.

«Ви собі уявляєте, які це гроші? - каже мама, дитина якої відвідує дошкільний навчальний заклад «Катруся». – Батьки так говорять, бо цілими днями сидять на лавочках, ніде не працюють і їм просто немає чим займатися. Лише з нашої групи половина мамочок сидить на лавочках. А мені немає часу думати про таке, бо з ранку до вечора працюю. І я вдячна цим вихователям, які так важко працюють коло кількох десятків дітей».

Нагадуємо, що «Малакава» проводить розслідування про те, як працюють дитячі садки. Як малят харчують, чи дійсно за ними доглядають належним чином і куди йдуть гроші, які призначені на потреби групи. Про все це, а також коментарі начальника управління освіти та завідуючих ДНЗ читайте в наступних матеріалах.

Якщо ви зіткнулися із випадками хабарництва у садках чи неналежного догляду і хочете розповісти свою історію пишіть нам на електронку editor@malakava.com або телефонуйте за номером 55 94 44

old_editor, 15.05.2010 16:16



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини