Дитячі садки Івано-Франківська перетворюються у центри благодійних внесків, а завідуючі - у велику маму за 300 євро

Здавалося, єдине місце в державі, де повинна вирувати аура чистоти, достатку та чесності — це дошкільні навчальні заклади. Насправді, останнім часом батьки все частіше говорять про корупцію, яка живе у цих закладах.

Народження дитини - це справжнє щастя для батьків, яке з влаштуванням у дитсадок приносить непередбачувану кількість проблем. Уже всі батьки знають, що перед тим, як віддати дитину до дитячого садка, у рік її потрібно записати на чергу й до трьох років дитина почне відвідувати його.

Проте, оформити дитину в державний дитсадок виявилося справою не дешевою. Наскільки? — «Малакава» вирішила зробити невелике дослідження.

Велика кількість батьків, діти яких відвідують дитячі садки Івано-Франківська, стверджують, щоб піти до дитячого колективу, дитина повинна бути або хворою, й тоді її направлять у спеціалізований, або мати хороші гроші та зв`язки.

Так, молода мама, яка записала свою дитину на чергу у 1,2 роки у ДНЗ №10 «Катруся», через дивні правила закладу не може піти на роботу.

«У липні моїй донечці виповнюється 2 роки. Нещодавно мені запропонували роботу, й щоб не втратити нагоду працевлаштуватися, адже у нашій країні це дуже важко, я вирішила звернутися до завідуючої, щоб посприяла мені. У відповідь почула, що зараз у садку немає місць. Вона запропонувала мені залишатися на черзі й, можливо, через рік (тоді дитині виповниться 3 роки) нас приймуть, але за умови, якщо буде куди. А згодом моя знайома, яка вже водить свою дитину в «Катрусю», розповіла, що «прийняття» у планових 3 роки в цей садок коштує 300 євро, позапланове — 600 євро. Ні місячна, ні піврічна моя зарплата не дозволить мені такої розкоші», — розповідає мама 2-річної дівчинки.

Ще одна мама, яка планує влаштувати дитину в «Катрусю» розповіла ще цікавіші подробиці про цей дитячий заклад.

«Планую віддавати доню (2,6р) у дитячий садок «Катруся» та й по прописці нам підходить, але чула страшні відгуки, що групи переповнені, діти сплять по двоє на ліжку, а щоб туди потрапити, треба якісь шалені гроші платити (від 300 євро), хоча не знаю чи це правда», — каже молода мама.

Схожі відгуки про 300 євро можна почути й від батьків, які вже відвідують дитячий заклад № 34 «Незабудка»: «Два роки тому чоловік пішов влаштовувати нашого сина у дитсадок «Незабудка». Завідуюча дуже грубо відмовила, наголосивши, що дитина навіть на черзі не стоїть. На це чоловік запропонував їй гроші (200 гривень). Мабуть було мало, бо побачивши гроші, сказала, що він не за адресою звернувся. Після цього чоловік йшов ще двічі. Востаннє сказав, що вирішуватиме це питання через начальника освіти в місті. Вона промовчала, а вже ввечері перетелефонувала нам й сказала, що з`явилося місце й за тиждень можемо привести дитину з довідкою про стан здоров`я. А моя сусідка розповіла мені, що три роки тому їй таки довелося викласти кругленькі 300 євро, хоча не в руки завідуючій, а через знайомих».

Багато опитаних нами батьків з інших дитячих садків розповіли, що невід`ємною частиною прийому дитини в ДНЗ є благодійні внески. Більшість з них, за розповідями матерів, діти яких відвідують дитсадки, є швидше примусовими, адже без них до дитячого закладу не зараховують.

Так, мама дитини, яка відвідує садок №33 «Кристалик», розповіла, що благодійний внесок вона заплатила в сумі 250 гривень, що є чи не найнижчим серед інших дошкільних навчальних закладів. Крім того, впродовж року батьки здають гроші на потреби групи - по 10 гривень на місяць та раз в рік на канцтовари та побутову хімію - по 200 гривень з дитини.

У більшості ДНЗ благодійні внески становлять близько пів тисячі гривень.

«У нашому дитсадку благодійний внесок становить 500 гривень. Проте, впродовж року з батьків можуть збирати на бойлери, на килимки, на меблі. Звичайно, певні потреби є у самій групі - 15 гривень щомісяця. Хоча вихователі щоразу пред`являють нам чеки», — розповіла відвідувачка дитсадка №27 «Карпатська казка».

Такі ж благодійні внески є у славнозвісній «Катрусі» (від 300 гривень), у ДНЗ №20 «Росинка» на вул. Петлюри (400 гривень).

«Ми нещодавно пішли в садок «Росинка» й плюсів, як таких, поки що немає, а от мінусів достатньо й усі стосуються грошей. Сюди нас зарахували лише після того, як ми оплатили в банк 400 гривень благодійного внеску й принесли квитанцію, одразу ж здали 100 гривень на рік на потреби групи, 200 гривень - в рік на іграшки, окремі гроші - на спортивну форму, на набір для гри в піску. А ще мені говорили про те, що у вересні здаватимемо на канцтовари», — розповіла молода мама.

Про схожі цифри нам розповіла ще одна мама.

«Мій син пішов минулого року в цей садок. В групі їх 26. Годують добре. Платили 400 гривень благодійних, 100 гривень на групу, 100 - на посуд-рушнички, 50 - на канцтовари, 40 - на спортформу, 90 - постіль, 15 - на іграшки в пісочницю, 100 на іграшки плюс щомісяця 20 гривень на потреби групи, а також офіційно в касу близько 100 гривень за харчування щомісяця. Але я задоволена і малому подобається».

Схоже, що у цьому садку дуже різні правила й благодійні внески роблять лише ті батьки, яких обере завідуюча. Інша жінка, дитина якої вже рік відвідує садок «Росинка», стверджує, що єдині неофіційні фінансові витрати - 20 гривень щомісяця на потреби групи. Про інші витрати чує вперше.

P.S. «Малакава» розпочинає розслідування про те, як працюють дитячі садки. Як малят харчують, чи дійсно за ними доглядають належним чином і куди йдуть гроші, які призначені на потреби групи. Про все це, а також коментарі начальника управління освіти та завідуючих ДНЗ читайте в наступних матеріалах.

Якщо ви теж зіткнулися із випадками хабарництва у садках чи неналежного догляду і хочете розповісти свою історію пишіть нам на електронку editor@malakava.com або телефонуйте за номером 55 94 44



old_editor, 14.05.2010 17:56



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини