Через «АРС-Дім» та «Легенду», що поряд із Ратушею, Івано-Франківськ ніколи не увійде до Світової спадщини ЮНЕСКО – архітектори

У 1998 році місто Львів було занесене до Світової спадщини ЮНЕСКО. Як розповідають франківські архітектори, завдяки цьому Львів впродовж 10 років отримує значні дотації.

«Коли ми почали цікавитися, чи можливо таке у Франківську, то почули, що така можливість була втрачена з будівництвом у центральній частині міста будівлі «АРС-Дім» та «Легенди», що порушили архітектуру міста», – розповідає архітектор-реставратор Зіновій Соколовський.

Іншої думки щодо порушення архітектури в центрі дотримується генеральний директор будівельної компанії «АРС-Дім», яка й зводила відповідну будівлю. За твердженням генерального директора Віктора Рудницького, у його компанії є листівки за часів Польщі, на яких на місці «АСР-Дому» зображена будівля, яка ще більше затуляла Голубу церкву (йдеться мова про Собор Покрови Пресвятої Богородиці, колишньої Вірменської церкви).

«Сьогодні я, мабуть, також побудував нашу будівлю іншим чином, — погоджується Віктор Рудницький. – Ми ще тоді пропонували імітувати ХІХ століття, та нам сказали робити ХХІ. Тоді були дуже жорсткі рамки. На проектно-пошукові роботи було відведено не більше шести місяців».

Лише сьогодні відділ охорони архітектурних пам`яток МВК вирішив боротися з будівельниками, створюючи Інститут громадських інспекторів. Виникає запитання, чи не надто пізно розпочинати таку діяльність, коли «будівельний бум» у місті минув і вже ніколи, як запевняють будівельники міста, не повернеться у русло останніх років.

old_editor, 15.04.2010 16:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини