У Ющенка вчора за п’ять років відкрилися очі. Виявляється Калуш дійсно зона екологічного лиха

Вчора Президент України Віктор Ющенко з робочою поїздкою відвідав Калуш. Зранку Президент побував на об’єктах ВАТ «Оріана», що є екологічно потенційно небезпечними. Після цього відбулася нарада з питань мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище підприємств хімічної та видобувної промисловості, в якій взяли участь міністри відповідних відомств, члени РНБО, міський голова Калуша.

Розпочинаючи нараду, Віктор Ющенко зазначив, що ситуація, що склалася в місті Калуші вийшла за рамки самого міста і становить небезпеку для цілої країни.

«Ми бачили сьогодні кар’єр, що заповнений соляним розчин, при чому це є технологічно не передбачено. Від ріки кар’єр відділяє якихось 50 метрів, і ми не можемо передбачити наслідки, якщо весною буде повінь принаймні на рівні минулого року, — говорить Віктор Ющенко, — 10 мільйонів населення перебуває у зонах хімічного зараження. Небезпеку для жителів Калуша та навколишніх сіл також становлять усі об’єкти колишнього виробництва. Там багато відходів. У них ми можемо знайти практично усю таблицю елементів Мєндєлєєва. Якщо вони потраплять у Дністер — це буде катастрофа».

Президент відзначив і проблему провалів на території міста, що також становить значну загрозу.

«Буквально за декілька днів утворилися нові воронки. І знову ми не можемо спрогнозувати, як вони поведуть себе надалі. Також ми маємо в Калуші міну уповільненої дії — це полігон токсичних відходів. За увесь час роботи підприємств хімпромисловості, у місті накопичився великий обсяг природоохоронних проблем, які потрібно вирішувати негайно», - сказав Ющенко.

old_editor, 03.02.2010 10:54



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини