Ускладнення від інфекційних захворювань набагато частіші та не безпечніші, ніж від будь-якої вакцини

Вакцинація у всіх країнах світу на дуже високому рівні, але не усі країни мають рівний доступ до вакцин. 24 мільйони дітей з найбільш незахищених країн не мають наразі змоги отримати щеплення. Такі дані містяться у глобальній доповіді «Вакцини та імунізація: становище у світі», яка була представлена міжнародними експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Світового банку у жовтні у Вашингтоні.

В Україні медики б’ють на сполох: ще кілька років і Україні не уникнути розпалу найнебезпечніших інфекцій.



«Ситуація, що склалася з рівнем вакцинації населення в Україні, наразі досить сумна і викликає занепокоєння, - говорить медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), лікар педіатр-інфекціоніст Катерина Булавінова, - Через побоювання поствакцинальних ускладнень рівень охоплення щепленням по деяких регіонах знизився до 40 %».



Батьків зрозуміти можна, говорить експерт, вони просто налякані тією інформацією, яку

отримали через засоби масової інформації про смертельні випадки і відтак схильні пов’язувати будь-які зміни в поведінці та самопочутті дитини із щепленням, «звичайно, у такому разі легше просто відмовитися від щеплення», - говорить Катерина Булавінова.



Щоправда, зазначає Ктерина Булавінова, у жодному з випадків, про які писали ЗМІ у 2008 та 2009 роках, причинно-наслідковий зв'язок між щепленням та загибеллю дитини не був доказаний. « Інформацію було опубліковано в мас-медіа без належної

перевірки і до того, як були зроблені відповідні висновки експертів»
, - говорить медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).



У світі відповідно до міжнародних протоколів кожний випадок несприятливих наслідків після щеплення реєструється, проводиться обов’язкове розслідування і тільки потім робиться висновок.



Батькам, які налякані, Катерина Булавінова радить не відмовлятися від щеплень. «Загроза інфекційних захворювань існує і не варто перевіряти це на власному досвіді», - каже експерт.



Ризики необхідно оцінювати не за статями в ЗМІ та інтернеті, а за рекомендаціями експертів та читаючи відповідну літературу. Катерина Булавінова каже, варто більше дізнатись про інфекційні хвороби від яких робиться щеплення, які ускладнення вони викликають, до яких наслідків для здоров’я та життя дитини можуть призвести, а також скільки коштує лікування. «Порадьтеся з питань інфекційних захворювань та вакцинації з педіатром, імунологом, дитячим інфекціоністом. Ознайомтеся з інструкцією до вакцини. Дізнайтеся, які реакції та ускладнення вона може викликати та з якою частотою», - говорить Катерина Булавінова.



Звісно, іноді вакцина, як і будь який медичний препарат, після її введення може мати побічну дію . Проте вони виникають дуже рідко, запевняє пані Катерина, описані в інструкції та, у разі надання своєчасної та правильної медичної допомоги,

не повинні призводити до смертельних випадків.

Ускладнення від інфекційних захворювань набагато частіші та не безпечніші, ніж від будь-якої вакцини.



«Хто несе відповідальність за поствакцинальні ускладнення, хочу звернути увагу , що батьки завжди повинні відповідально ставитися до здоров’я своєї дитини, зокрема, коли мова йде про щеплення. Звертайте увагу на самопочуття дитини і, у разі будь-яких сумнівів, своєчасно звертайтеся за медичною допомогою»
, - резюмує Катерина Булавінова.



Катерина Булавінова додає, що у багатьох країнах у разі виникнення серйозних ускладнень після щеплення у деяких випадках надається компенсація. Але при цьому кожний такий випадок підлягає детальному виясненню.



Мар’яна Лехицька

журналіст «Малакави»


old_editor, 28.10.2009 15:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини