Схема роботи Калуської ТЕЦ на вугіллі запрацює в 2010 році

Тепла, недощова погода, яка цьогоріч своєю одноманітністю вже декому з нас надокучила, ремонтникам, монтажникам і будівельникам, котрим доводиться працювати й у незакритих приміщеннях, навпаки, не дошкуляє. Для них хороші погодні умови – це чудова нагода виконати заплановані обсяги робіт, можливо, швидше встановлених термінів. З цим погоджується і керівництво Калуської ТЕЦ, де з травня цього року проводиться перший етап реконструкції теплоелектроцентралі з метою оновлення технологічного обладнання, збільшення виробничих потужностей та переведення підприємства на роботу на вугіллі.

Ймовірніше всього, на цьому твердому паливі з частковим використанням природного газу теплоелектроцентраль в опалювальному сезоні 2009-2010 рр. ще не працюватиме. Але почати виробляти для споживачів теплофікаційну воду й електроенергію вона буде спроможна з першого дня офіційного старту нового опалювального сезону – 15 жовтня. Це запевнили у розмові зі мною керівник виробничої філії ДПЗД «Укрінтеренерго» ¬– начальник Калуської ТЕЦ Ігор Білик та його заступник з виробництва Микола Неборак.

– Котел, турбіну та інше основне технологічне обладнання ТЕЦ нами вже підготовлено до роботи на природному газі, – констатував М. Неборак. – Готові до експлуатації в осінньо-зимовому періоді й наші тепломережі. Тобто з технічного боку все зроблено для того, щоб ТЕЦ можна було б у будь-який момент запустити та відновити на підприємстві виробництво теплової й електричної енергії.

Що стосується фінансових витрат на підготовку теплоелектроцентралі до нового опалювального сезону, то з травня цього року, коли вона була зупинена, до сьогоднішнього дня в ремонтно-відновлювальні роботи вкладено майже 7 млн. грн.

І. Білик:

– Паралельно з ремонтами, які стосувалися підготовки технологічного обладнання та тепломереж до роботи в осінньо-зимовому періоді, проводилися й продовжують проводитися роботи за програмою реконструкції теплоелектроцентралі. Згідно з техніко-економічним обгрунтуванням першого етапу цієї реконструкції (2009-2012 рр.), до розробки якого причетний проектний інститут «Львівтеплоелектропроект», загальна сума інвестицій, запланована до освоєння, становить майже 872 млн. грн. Частину робіт з програми реконструкції ТЕЦ в поточному році вже виконано власними силами та спеціалістами окремих сторонніх організацій, а до виконання капітального ремонту котлоагрегату та турбіни № 1, обладнання загальностанційних систем та споруд ми за результатами проведеного 31 серпня тендеру залучили генпідрядну організацію – ДП «ЮТЕМ-Інжиніринг» ВАТ «Південтеплоенергомонтаж». Це фірма з Києва, з якою в другій половині вересня було укладено відповідний договір підряду на закупівлю робіт з капремонту на загальну суму понад 27 млн. грн.

Відверто кажучи, ми розраховували, що процес тендеру й укладання договору з генпідрядником завершиться на місяць-півтора раніше. Тоді можна було б встигнути ще до початку опалювального сезону 2009-2010 рр. частково підготувати теплоелектроцентраль й до роботи на вугіллі. Але, на жаль, мріям збутись не судилося.



– Отже, очікуваний перехід на схему роботи ТЕЦ на вугіллі може відбутися хіба що в наступному опалювальному сезоні 2010-2011 рр.


І. Білик:

– Почати цього року хоча б частково працювати на вугіллі теплоелектроцентраль не зможе з причини його відсутності. Завозити вугілля і створювати необхідний запас цього твердого палива розпочнемо десь навесні наступного року. В осінньо-зимовий період, коли переважають холодні, морозяні дні, приймати брили замерзлого вугілля ми не готові, бо не маємо розморожувачів або так званих тепляків. До настання весни плануємо завершити всі роботи, пов’язані з ремонтом колії, по якій у залізничних вагонах доставлятиметься на ТЕЦ вугілля, а також повністю підготувати до експлуатації паливоподачу до котла №2, що працюватиме на вугіллі, пилосистему, вагоноперекид тощо. Тільки після цього можна буде задіяти схему роботи ТЕЦ на вугіллі. Але спрогнозувати, коли саме вона почне працювати на твердому паливі, я не наважуся. Це може статися навіть не під час опалювального сезону, а, скажімо, влітку 2010 року.

М. Неборак:

– З переходом теплоелектроцентралі на схему роботи на вугіллі залишатиметься й досі діюча схема роботи на природному газі. Тобто вона здатна буде працювати на одному або на другому виді палива, а також водночас на вугіллі та природному газі. Для цього ми й ремонтуємо котли, турбіни, інші загальностанційні системи, окреме технологічне обладнання. Наприклад, зараз капітальний ремонт ротора другої парової турбіни виконує Полтавський турбомеханічний завод. Це, до речі, єдине в Україні підприємство, яке може проводити ремонти імпортних машин. А наша парова турбіна ПТ-50 є такою. Вона вироблена в колишній Чехословацькій Соціалістичній Республіці.

За інформацією, яку отримали в письмовій формі з Полтавського турбомеханічного заводу, капітальний ремонт ротора буде повністю завершений 20 жовтня. Отримавши його, ми вже до 5 листопада зможемо підготувати до експлуатації парову турбіну ПТ-50.

Виконуючи ремонт другого котла, ми також дозавершуємо ремонтувати четвертий котел. Словом, роботи за програмою реконструкції ТЕЦ ведуться, і вони продовжуватимуться навіть тоді, коли теплоелектроцентраль буде виробляти теплову й електричну енергію.

– Як вже згадувалося, ТЕЦ ще в травні була зупинена на ремонт. Чи зумієте після доволі тривалої перерви в її роботі без проблем запустити теплоелектроцентраль з холодного стану?

М. Неборак:

– Проблем бути не повинно, бо до пуску ТЕЦ після простою ми підготувалися завчасно і вже прогріли котел, дегазатори низького і високого тиску, інше обладнання. При потребі прогріємо все й напередодні запуску станції, адже тепер ми можемо використовувати для цього стаціонарний електропарогенератор. Придбали його в Дніпропетровську і ще в травні змонтували, заживили в електромережу та випробували.

– Купили цю установку спеціально для пуску теплоелектроцентралі з холодного стану?

М. Неборак:

– Головним чином для того, щоб можна було вирішувати саме цю проблему. Але не тільки її. Електропарогенератор ми можемо використовувати і вже з травня використовуємо для підігріву води в душових, їдальні, а також для інших потреб колективу теплоелектроцентралі.

Перед початком опалювального сезону в останні роки майже щоразу виникала проблема з виділенням Калуській ТЕЦ лімітів газу для виробництва теплофікаційної води для потреб бюджетних установ і населення міста. І в основному через невиконання КП "Водотеплосервіс" своїх договірних зобов’язань щодо оплати послуг теплоелектроцентралі. Як тепер буде? Чи отримають калушани своєчасно тепло від ТЕЦ?

І. Білик:

– Теоретично опалювальний сезон в Калуші розпочнеться тоді, коли міський голова Ігор Насалик підпише відповідне розпорядження. На той час КП "Водотеплосервіс" повинно мати вже укладену угоду з Калуською ТЕЦ на виробництво теплофікаційної води для комунальних потреб міста. На сьогоднішній день ця угода ще не підписана, оскільки КП "Водотеплосервіс" має перед нашим підприємством заборгованість за вироблену в минулому опалювальному сезоні теплову енергію в сумі понад 14 млн. грн. Не повертає воно нам і заборгованість за попередні роки. Ми зверталися з цього приводу з офіційним листом до міського голови Ігоря Насалика, в якому просили забезпечити розрахунки за спожиту містом теплову енергію. Натомість отримали лист-відповідь за підписом його заступника Ігоря Матвійчука, який повідомив наступне (цитую): "... що стосується остаточних розрахунків з виробничою філією ДПЗД «Укрінтеренерго» – «Калуська ТЕЦ», в т. ч. і згідно з судовими рішеннями, за спожите протягом 2005-2009 рр. покупне тепло, то в даний час КП «Водотеплосервіс» не має фінансових можливостей їх провести».

Не отримали ми гарантії про повернення заборгованості «Водотеплосервісу» за спожите покупне тепло і на зустрічі в кабінеті міського голови Ігоря Насалика, яка не так давно пройшла з моєю участю та в присутності начальників управлінь ЖКГ і промисловості Івано-Франківської ОДА. Проговорили ми півтори години, але якоїсь спільної думки не виробили.

Станом на сьогоднішній день загальна заборгованість КП «Водотеплосервіс» за спожите покупне тепло складає 25,6 млн. грн. І ці кошти поки що місто навіть не намагається повернути Калуській ТЕЦ. Тож, якщо ситуація найближчим часом не зміниться в кращий бік і розрахунки з теплоелектроцентраллю за спожите бюджетними організаціями та населенням міста покупне тепло надалі не проводитимуться, то його ми просто не будемо виробляти для комунальних потреб Калуша. Можна ж прийняти врешті-решт якесь цивілізоване й неоднобоке рішення завчасно. Для цього ми готові ще і ще раз сісти за стіл переговорів, але, даруйте, нічого не платити за послуги – це абсурд. Населеня ж міста переказує гроші на банківський рахунок КП «Водотеплосервіс» за послуги з теплопостачання. Навіть взимку, коли калушанам доводилося на оплату тепла витрачати найбільше з сімейних бюджетів, середньомісячний рівень проплати за цю послугу становив не менше 72 відсотків.

– Міський голова Ігор Насалик вже неодноразово заявляв, що місто отримало підтвердження щодо різниці в тарифах на компослуги на суму близько 30 млн. грн. Тому цими коштами з держбюджету КП «Водотеплосервіс» зможе погасити свою заборгованість перед Калуською ТЕЦ.

І. Білик:

– За минулий опалювальний сезон ми отримали від КП «Водотеплосервіс» за надані послуги всього 9,8 млн. грн. і недоодержали від цього підприємства за вироблене покупне тепло для комунальних потреб міста найбільшу за всі попередні роки суму – понад 14 млн. грн. І якби ми досі чекали на обіцяні І. Насаликом гроші з держбюджету, то так і не ліквідували б заборгованість Калуської ТЕЦ перед ДК «Газ України» в сумі 5 млн. 101 тис. грн., яка знову ж таки утворилася в минулому опалювальному сезоні з причини неоплати «Водотеплосервісом» послуг теплоелектроцентралі. На сьогоднішній день ми також вже уклали з газопостачальною компанією договір на 2009 рік і, якщо попередньо проведемо стовідсоткову оплату за газ в об’ємі місячної норми, то без проблем отримуватимемо голубе паливо. Але керівництво КП «Водотеплосервіс» і міська влада цього вперто не хочуть бачити і розуміти відповідальності перед калушанами за можливе непостачання до їхніх помешкань теплофікаційної води від ТЕЦ. Вони, мабуть, продовжують надіятися на те, що Калуська ТЕЦ надалі своїм коштом вироблятиме теплову енергію для обігріву значної частини будівель бюджетних установ та житлових будинків.

– В цьому році, можливо, вже запрацюють виробництва ТОВ «Карпатнафтохім», які для Калуської ТЕЦ є основними споживачами теплової й електричної енергії. Чи обговорювалися вже на рівні двох сторін умови відновлення постачання пари та електроенергії на найбільше промислове підприємство міста.

І. Білик:

– З ТОВ «Карпатнафтохім» ми вже всі договірні відносини стосовно енергозабезпечення в 2009 році погодили і підписали. Тож хочу побажати нашим партнерам успіхів у якнайшвидшому відновленні роботи виробництв.



Розмову вів Василь Ткачук.


old_editor, 07.10.2009 18:05



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини