Кілька народних прикмет на липень

Якщо в третій декаді липня листя берези починає жовтіти з верхівки - чекай ранньої осені і весни. А знизу - осінь і весна будуть пізніми.

Якщо літо дощове - зима сніжна, морозна; літо сухе і спекотне - зима малосніжна і морозна.

Дощові хробаки виповзають назовні - чекай негоди, дощу.

Кажани довго літають після заходу сонця - буде ясно й тепло.

21 липня - Прокопа

Початок найдужчої жари. У цей день наші пращури робили перші зажинки. У народі казали: "Якщо чорниці у лісі достиглі - то достигло і жито, багатий буде врожай". "У ягідний рік справ сила-силенна".

22 липня - Панкратій і Кирило

Чорничний день. Збір чорниці. Чорниця - не тільки ласощі. Здавна в народі ягоди і листя вживали при розладах шлунку і кишечника, при цукровій хворобі, ревматизмі і подагрі. Багатовіковий досвід підказує, що дуже корисно вживати чорницю в великих кількостях у жаркий літній час.

24 липня - Ефімія Стожарниця (Стожари - Велика Ведмедиця)

Грому в цей день надавали особливого значення:

Якщо грім у пісний день - буде добрий улов риби, глухий грім - до тихого дощу, грім гучний - до зливи. За старих часів примітили: "Сяйво Стожарів передвіщає вдале полювання на ведмедя".



25 липня - Прокла

Народ примітив: "На святого Прокла - великі роси", "На Прокла все від роси промокло".

На Прокла сильні вранішні роси - на хорошу погоду. На Прокла над лісом туман - на дощ.

На Прокла нема нічної роси - до негоди.

Проклові великі роси - кращий засіб від пристріту. Бабусі збирали великі роси для лікування зурочень, пристріту. За старих часів казали: "Ранкова роса - добра сльоза, нею ліс умивається, з нічкою прощається".

26 липня - Гавриіла

Суха погода в цей день обіцяє гарну осінь.

Цей день мав велике значення для жнив. Перший зжатий сніп називали іменинним. Іменинний сніп за старих часів берегли, пестили, вважаючи, що він може робити чудеса: з нього починали молотьбу, соломою годували хвору худобу, зерна жита вважалися цілющими для людей і птахів у хворобах. Без іменинного снопа не бувало й посіву.



28 липня - Кирик, Уліта і Володимир



У народі казали: "На Володимира Червоне Сонечко сонце червоніше світить". Жінки святкували день "матінки Уліти", шануючи її своєю заступницею.

old_editor, 21.07.2009 22:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини