Без довідки про щеплення дітей не приймають до освітніх закладів, або Вакцинація із ризиком для життя

Вакцинувати дітей чи ні? Ця проблема гостро постала перед громадянами України. Батьки школярів та дошкільнят відмовляються від вакцинації через низку смертельних випадків по Україні після процедури вакцинації. Після чого не вакцинованих дітей відмовляються приймати до дитячих садочків та шкіл. Мовляв, закон говорить про обов’язкову вакцинацію дітей. Тут і почались різноголосся батьків, медиків та юристів. Останні наголошують, що кожен має право вибору, а медики тут же б’ють на сполох, що країну чекає сплеск інфекційних епідемій. Невідомо до чиєї думки прислухатись директорам дошкільних та навчальних закладів. Все ж найгірше в цій ситуації батькам, які під ризиком життя своїх дітей змушені іти на вакцинацію, аби діти навчались як «повноцінні», а не аутсайдери суспільства.

І влада, і медики погоджуються лише на тому, що така процедура повинна здійснюватись за рішенням батьків чи опікунів дітей. Однак, невирішеною залишається проблема, коли не вакцинованих дітей відгороджують від громади та вішають статус загрози для суспільства.

Олександр Чоков, президент ГО «Світло миру» каже, що змушувати людей до щеплення порушення гарантованих Конституцією прав. Так за словами Олександра Чокова, організація проводила опитування в Одесі просто перехожих і цікавились їхньою думкою про важливість вакцинації та порушення прав при процедурі щеплення. Як виявилось, чи не кожний другий постраждав від щеплення. Особливо респонденти скаржились, що після відмови від щеплення дітей відмовлялись приймати навіть у літні табори. Без довідки про вакцинацію директори освітніх закладів просто закривали перед ними двері. В іншому разі дитина отримала ускладнення після щеплення, дійшло навіть до реанімації. Такі непоодинокі випадки вселяють у батьків страх, до того ж за наслідки щеплення ніхто відповідальності не несе. Олександр Чоков переконаний, що у Івано-Франківську така ж ситуація.

Міністерством охорони здоров’я України визначена спеціальна група людей, яким щеплення смертельно заборонене. Щоправда, виявити їх вкрай нелегко. «Якби до огляду дітей підходили комплексно, а не питаючи просто хворів не хворів та робити щеплення, не виникло б проблеми як такої. Є над чим подумати, правда, діяти потрібно вже тепер», — говорить Олександр Чоков.

old_editor, 15.07.2009 15:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини