Центр соціально-психологічної реабілітації дітей з функціональними обмеженнями два роки чекає на нове приміщенням

В Івано-Франківську напередодні святкування дня захисту дітей відбувся круглий стіл присвячений захисту прав дітей-інвалідів.

«Ми святкуємо день захисту дітей відколи ООН була прийнята Конвенція про права дітей 21 лютого 1990 року, — розповідає заступник міського голови Зінаїда Федорук. — Діти — це наше майбутнє, надія людства. Ті діти, які є інвалідами з дитинства потребують особливої допомоги. Тож у 2008 році був створений спеціальний центр реабілітації для дітей-інвалідів «Дивосвіт».

«Дивосвіт» — це освітній заклад. В ньому навчаються діти двох категорій: діти з вадами опорно-рухового апарату та розумово-відсталі діти.

«Нашим завданням є забезпечити особливе піклування та гідну участь їх у житті суспільства», — говорить директор реабілітаційного центру Ярослав Малюта.

Створення «Дивосвіту» є заслугою небайдужої громади. Особливо активну участь у цьому брали батьки самих дітей. Спочатку центр працював по три години в день.

«Такі заклади дають змогу дітям ставати адаптованішими в суспільстві, вільніше себе почувати. Вони мають можливість спілкуватись, а це основне», — каже директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Леся Дикун.

До роботи з дітьми-інвалідами залучаються як громадські організації, так і церковні громади.

«Діти є загубленими, вони не знають, що їм робити. Повинні прикладатись зусилля, щоб дитина розвивалася духовно, щоб вона перебувала у кліматі віри. В місті вже давно є такий предмет як християнська етика, що дає дитині змогу чути про Бога, допомагає їй розвиватися духовно», — говорить ігумен Церкви Царя Христа Йосафат Фітель.

Наразі центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями має серйозні проблеми з приміщенням. Загальна площа його лише 18 кв. м. В таки умовах дітям працювати та вчитись дуже важко.

«Ми вже два роки чекаємо, щоб нам було виділено приміщення для роботи з дітьми, крім обіцянок від влади, ми більше нічого не отримали», — заявляє представник громадської організації.

Тож батьки й далі продовжують чекати практичних дій з боку влади.

old_editor, 29.05.2009 20:46



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини