Тепер за давання хабара каратимуть суворіше — експерт

Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність не тільки за отримання хабарів, але й за їх давання.

«Стаття 369 Кримінального кодексу України передбачає, що давання хабара карається штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років. Якщо ж давання хабара вчинене повторно, то правопорушник карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої», — говорить Василь Гультайчук, начальник ЦГЗ УМВСУ в Івано-Франківській області.

Не звільняються від такої відповідальності навіть держслужбовці.



«Одержання чи вимагання хабара службовою особою карається штрафом від семисот п'ятдесяти до однієї тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Одержання хабара у великому розмірі або службовою особою, яка займає відповідальне становище карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна»
, — каже Василь Гультайчук.

З прийняттям таких змін різко зменшилась кількість правопорушень. Зокрема, якщо говорити про роботу працівників державно-патрульної служби, подібні правопорушення зменшились майже удвічі.

«Можу констатувати те, що значно зменшилась кількість хабарів. Оскільки працівники ДАІ усвідомлюють всю відповідальність, яку несуть на собі, вони налаштовані на принципову роботу», — запевняє Василь Гультайчук.







old_editor, 28.05.2009 21:55



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини