У Франківську запровадять електронні медпаспорти. Чиновники знають лише скільки коштуватиме таке задоволення

В чотирьох областях України — Херсонській, Запорізькій, Тернопільській та Івано-Франківській — буде створена система електронного медичного паспорту пацієнта. За словами розробників системи, всі відомості про стан здоров’я хворого будуть записані на цифровий носій інформації, а доступ до нього матиме лише лікар.

Таким цифровим носієм стане спеціальний компакт-диск чи флеш-носій. Розробники запевняють, що вони захищені не програмно, а на апаратному рівні за допомогою двоступеневої системи запису.

«Медичний електронний паспорт — це гарант захисту наших громадян. Це збереження конфіденційності інформації», — стверджує ідеолог чудо-програми, член Української Академії інформаційних Технологій України Озар Мінтсер.

Також за допомогою діючої системи електронних медичних паспортів засновники планують якісно змінити ставлення лікарів до пацієнтів, зменшити кількість випадків неправильного встановлення діагнозів.

«Флеш-запис запрограмований так, що не можливо інформацію стерти чи замінити, можна лише дописати і скорегувати. Таким чином лікар безпосередньо відповідає за свої дії»,— каже Озар Мінтсер.

Оскільки ця програма перша у світі,то українці мають хороший шанс відчути себе в ролі піддослідних кролів. В той час, як Запорізька, Тернопільська та Херсонська області свідомо чинять опір запровадженню програми, влада Івано-Франківської одразу ж ухвалила цей проект на 39 сесії міської ради, і навіть виділила для його впровадження 50 тис. грн.

Дивно те, яким чином всього за 50 тис. грн. засновники програми збираються забезпечити усіх івано-франківців такими ідентифікатори. І звідки беруться такі кошти на сумнівну неперевірену програму, а не на оновлення технічного оснащення та ремонт в усіх 11 лікувальних закладів міста.

Насправді, очікується кілька добровільних донорів-течій з матеріального забезпечення: держава, приватне капіталовкладення, громадяни України. До речі, вартість одного паспорта коштуватиме 200 грн. (минулого року була 80 грн.).

Чиновники кажуть, що така сума є посильною для івано-франківців. До кінця не відома і сама схема запровадження медпаспортів. Ідейні натхненники програми не можуть відповісти, що робити людині,яка хоче отримати паспорт, куди йти і платити за послугу. Все, на разі, на рівні теорії, хоча запровадити програму чиновники мають намір уже 1 липня цього року.

«Ми знаємо, що ця програма колись дасть чудові результати, але не виключено,що до злету прийдеться пережити падіння»,— каже заступник головного лікаря міської клінічної лікарні Володимир Вовчук.

old_editor, 22.05.2009 18:56



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини