Ноу-хау в дитячому садку. Замість навчання вихователі вмикають дітям телевізор

«Діти наше майбутнє. Усе найкраще нашим дітям» — на цих лозунгах виросло не одне покоління дітей. Але чи справді оте найкраще приносить користь дитині?

До редакції «Малакави» звернулася мати п’ятирічної Світланки, пані Надія. Її дитина відвідує дошкільний заклад Івано-Франківська. Справа у тому, що недавно за кошти батьків у групу був придбаний телевізор. І вихователі замість проведення занять та ігор із дошкільнятами почали їм просто вмикати мультики.

«Я чудово розумію, що діти не можуть весь час бігати і стрибати, але я проти такого нововведення, — каже пані Надія. — Я дитину в садок відвожу не для того, аби вона дивилася мультики по телевізору».

За словами жінки, вона звернулася до завідувача дошкільного закладу з проханням пояснити, чому маленькі діти змушені цілий день у садочку дивитися телевізор. Проте завідувач відповіла, що до телевізора немає жодного стосунку, адже його придбав батьківський комітет.

«Ніхто з батьківського комітету не цікавився моєю думкою на рахунок телевізора. Мені повідомили, як завжди, здати отаку то суму грошей, — говорить пані Надія. — Цікаво, якщо через тиждень, батьківський комітет вирішить придбати живого ведмедя, щоби діти тішилися, завідувач теж буде «не причому»? Дитячу увагу можна зайняти старими виховними методами: читання книжечок, прослуховування платівок чи дисків з українськими народними казками. Невже це не повинно бути узгоджено з управлінням освіти? Можливо, я не права, але мені здається, що перегляд, навіть мультиків, в садку абсолютно не потрібний».

За словами Михайла Вереса, начальника управління МВК, спеціалісти управління постійно слідкують, щоби у садках належним чином проводилася навчально-виховна робота з дітьми.

«Особисто я проти, щоби дитина дивилася телевізор не тільки в дошкільному закладі, але і вдома, — каже Михайло Верес. — Зараз відповісти чи правильно те, що в групі є телевізор не можу. Потрібно прийти у цей дошкільний заклад, і з’ясувати, з якою ціллю він був придбаний. Чи для методичної кімнати вихователів, чи для діток».

За словами чиновника, наявність телевізора безпосередньо у дитячій групі, спеціалістами управління не була зафіксована ні разу.

«Просимо пані Надію, та усіх батьків, котрі занепокоєні чи дії вихователів правомірні звертатися безпосередньо в управління, тоді ми спробуємо зарадити ситуації», — каже Михайло Верес.

Натомість дитячі офтальмологи б’ють на сполох. Говорять про те, що саме зір займає одне з перших місць серед причин дитячої інвалідності. Надмірне зацікавлення комп’ютерними розвагами, необмежений перегляд теле передач призводить до прогресуючої міопії (короткозорості).

«Перегляд телевізора на день у дитини, в якої не виявлені вади зору, необхідно обмежити до однієї години. Відстань до телевізора має бути не менше три метри при умові, що діагональ телевізора невеликих розмірів. Якщо ж у дитини виявлені вади зору, то краще перегляд передач замінити іншими видами проведення дозвілля», — говорить Олена Рибачук, директор дитячої офтальмологічної клініки «Візус-kids».

Погоджуються з офтальмологами і психологи. На їх думку, у садку телевізор взагалі не потрібний.

«Дитина відвідує цей заклад для того, щоби навчитися правильно вести себе в колективі, товаришувати, уміти розв’язувати конфліктні ситуації, розвивати моторику», — каже психолог Наталя Мухітдінова.

За її словами, телевізор сам по собі це не зло. Але, без нагляду батьків навіть звичайна річ у дитячих руках може перетворитися на небезпечну пастку.

«Що стосується перегляду телебачення вдома, то тут я раджу замінити неконтрольований перегляд мультиків, на уважний, свідомий підбір саме тих мультфільмів, наслідування героїв, в яких викликає у дитини не агресію (сумно відомі герої Пакемони), а добро, почуття власної гідності та поваги до людей», — говорить пані Наталя.

old_editor, 29.04.2009 21:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини