КС зроблять прибутковими?

У Міністерстві внутрішніх справ стурбувалися кредитними спілками і повернулися до ідеї зробити ці організації прибутковими

У розпорядженні «ЭИ» виявився лист заступник міністра Міністерства внутрішніх справ до Кабміну про ситуацію на ринку кредитних спілок. У листі міститься кілька претензій до діяльності кредитних спілок. Зокрема, за даними МВС, завдяки цільовим профілактичним заходам в 2008 році у сфері кредитування небанківських фінансових послуг було виявлено більше 500 злочинів. Загальна сума збитку перевищила 60 млн. грн.

Серед злочинів превалює порушення права власності — присвоєння, розтрата майна і шахрайство, а також службові злочини. Найбільш популярні злочинні схеми — присвоєння коштів з каси без попереднього оподатковування і на підставі підроблених договорів кредитування. А також присвоєння коштів вкладників під видом ефективного розміщення шляхом підписання договорів комісійної винагороди. Також завдяки різним схемам КС привласнюють частину грошей, направлених на купівлю рекламних послуг.

При цьому автори листа заявляють, що більшість цих проблем є правовими ій вирішуються винятково на державному рівні. Однією з головних проблем, на думку представників силового відомства, є те, що КС — неприбуткові організації і нібито «звільнені від оподатковування та дійсного контролю над готівковими операціями з боку ДПАУ, що дає їм можливість привласнювати кошти вкладників».

Ще однією проблемою у МВС вважають неякісний контроль діяльності КС із боку Держфінпослуг.

Довідка

Це вже не перша спроба позбавити КС неприбуткового статусу. Попередні спроби спілкам вдавалося відбити, адже світовий досвід роботи цих установ доводить, що їх діяльність спрямована в першу чергу на надання взаємодопомоги, а не одержання прибутку. У ДПАУ ж вважають інакше, мовляв, діяльність КС мало чим відрізняється від роботи банків, а мережа представництв спілок охоплює всю країну, що мало відповідає принципам внутрішньої кооперації між учасниками об’єднання (за професійною, навчальною або іншими ознаками).

news.finance.ua

old_editor, 11.02.2009 14:51



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини