Людям властиво вірити у диво, або Як не потрапити до тренера-шахрая

Сьогодні психологічні тренінги набувають масового характеру. Широкий спектр послуг та ціни, які неухильно зростають, не завжди говорять про якість, або так звану, «екологічність» тренінгової компанії.

За словами психологів, щоби тренінг дав максимальний ефект, людина повинна чітко розуміти, що вона хоче отримати від тренінгу. Обов’язкок же тренерів та консультантів — допомогти у цьому і зацікавитись людиною, будь-то одноденний чи кілька денний тренінг.

Щоб клієнт виправдав свої очікування та досягнув бажаного результату, компанія повинна складати таку програму навчання, яка би базувалась на емпіричних знаннях та професійності тренерів. Тренери мають швидко та ефективно ділитись досвідом та знаннями з слухачами, миттєво розуміти ситуацію та швидко приймати рішення.

«Професійний тренер шукає індивідуальний підхід до кожного учасника і допомагає роз’язувати актуальні для нього проблеми, — говорить професійний психолог Тарас Карабін. — Щоб уберегтися від людей, які просто хочуть заробити грошей, варто в першу чергу звернути увагу на рекламу компанію тренінгу. Чим більше крикливості , тим менший професіоналізм».

До того ж пан Карабін радить якомога більше дізнатись про компанію та її працівників. Попередньо ознайомитись з матеріалами та джерелами, якими користується тренер під час тренінгу.

Представники тренінгових компаній зобов’язані пред’являти патент на здійснення підприємницької діяльності та документальне посвічення проходження навчання чи професійних курсів.

Проте, за інформацією Тараса Карабіна, курси у цьому випадку свідчать не на користь компанії, адже професійні тренери вчаться від 3 до 6 років у справжніх майстрів. Переказ прочитаної літератури та сертифікат про проходження семінару чи курсів – явний доказ того, що компанія не може самостійно навчати, їхня мета – гроші.

«Людям властиво вірити в диво, а деяким тренерам —створювати і підтримувати ілюзію цього дива,тільки заради власної вигоди», — каже Тарас Карабін.





old_editor, 11.02.2009 14:06



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини