Колекторські компанії діють напівлегально?

В Україні немає закону, який би регламентував діяльність колекторських компаній, повідомив «Малакаві» Станіслав Соколюк, директор антиколекторської компанії «Ваша Надія».

За його словами, такий закон уже прийнятий в Росії та країнах ЄС. За ним колекторські компанії мають право телефонувати боржнику банку тільки у чітко визначений термін.

«Представники колекторських компаній можуть телефонувати тільки з дев’ятої години ранку до шостої години вечора. В жодному разі вони не мають права дзвонити до позичальника на роботу, — каже Станіслав Соколюк. — В Україні ж такого закону немає. Представники колекторських компаній можуть спокійно дзвонити на роботу чи у нічний час. Таким чином здійснюючи психологічний тиск на боржника».

Окремі експерти ринку вважають, що колекторські компанії працюють напівлегально. З одного боку, банки порушують закон «Про банки і банківську справу», адже, передаючи інформацію про божників-позичальників у треті руки, фактично розголошують «банківську таємницю» третім особам. Розкриття банківської таємниці обумовлено у ст. 62 цього закону. Про ніякі колекторські контори там навіть словом не згадується. Тому дії колекторів мали б каратися Кримінальним кодексом України — за розголошення банківської таємниці та навмисний збір та використання таких даних.

old_editor, 30.01.2009 17:28



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини