У Франківську Шлемко розповів про причини газової війни

«Ще в жовтні прем’єри України та Росії домовилися про те, що газ в Україну поставлятиметься за ціною 235 дол. за тис. м. кубічних і 1,8 дол. за транзит російського газу, — розповів на зустрічі із журналістами в Івано-Франківську депутат від БЮТ Дмитро Шлемко. — Залишилося лише підписати відповідний документ. Проте 31 грудня минулого року в кінці дня «Росукренерго» пропонує газ для України за ціною 285 дол. за тис. м кубічних. Одразу Олег Дубина надсилає лист голові «Газпрому» з вимогою затвердити для України ціну на газ, бо з 1 січня не пускатиме російський газ через українські газотранспортні мережі. Тоді Росіяни переривають переговори і Олег Дубина покидає Росію. Скажіть будь-ласка навіщо був потрібен цей лист, і яка високопосадова особа дала вказівку другій високопосадовій особі покинути переговори?».

За словами Дмитра Шлемка, одразу після інциденту в Москві Президент заявив, що ціна газу для України має становити 201 дол. за тис. м кубічних, а ціна транзиту — 2,2 дол. З цього часу, каже нардеп, і почалася газова війна між Україною і Росією.

На думку Дмитра Шлемка, такі дії української сторони пояснюються тим, що при підписанні договору між Україною та Росією обумовлювалося, що «Нафтогаз» отримуватиме від «Газпрому» блакитне паливо напряму, «Росукренерго» мало припинити своє існування.

За словами ж Віктора Терена, ще одного нардепа від БЮТ, дуже впливові люди з України мають в цій компанії 50 % власності. Також із припиненням діяльності «Росукренерго» припинилося би фінансування окремих політичних сил.



old_editor, 20.01.2009 16:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини