Франківський інститут хрестоцвітих завдав державі збитки майже на 100 тис.

Ревізію фінансово-господарської діяльності Інституту АПВ УААН легкою назвати неможна. Працівники КРУ знайшли порушення майже у кожній сфері діяльності наукового закладу.

«Одне з найвагоміших порушень — продаж насіння без урахування сортонадбавки, — розповідає Оксана Данилюк, прес-секретар КРУ в Івано-Франківській області. — Під час реалізації аграрної продукції за вимогами Міністерства аграрної політики України до ціни насіння має додаватися сортонадбавка. Ревізори ж встановили, що за останні роки ця норма не виконувалася. Внаслідок цього спецфондом установи недоотримано доходів в сумі 839,59 тисяч гривень».



До того ж, в порушення вимог законодавства, не всі партії насіння, призначені для реалізації, мали необхідні сертифікати. Зокрема, за 2005-2007 роки кількість насіння, реалізованого без сертифікатів, склала 24 360 кг тон на загальну суму 343,44 тис грн.

Продавав Інститут насіння, яке не було внесено до державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу. «Вторгували» 1 млн. 117 тис. грн. Цей факт також був встановлений контрольними заходами КРУ.

«Одним словом, директор Інституту успішно, проте незаконно, проводив реалізацію насіння. Напевно, за це себе і нагороджував. Керівник наукового закладу неодноразово, при відсутності погодження з Українською академією аграрних наук, видавав накази щодо власного преміювання та преміювання заступників директора установи. Внаслідок цього зайво було нараховано та виплачено премій на загальну суму більше 43 тисяч гривень», — повідомляє прес-служба КРУ в Івано-Франківській області.

Під час ревізії також було встановлено, що працівниками біохімічної лабораторії інституту виконувалися роботи з проведення аналізів без проходження відповідної атестації. Але це не заважало заробляти гроші. На проведенні аналізів визначення вмісту в олії ерукованої кислоти у насінні Інститут заробив 82 тис. грн.

Це тільки частина порушень, яку виявили ревізори під час проведеного контрольного заходу в Івано-Франківському інституті агропромислового виробництва Української академії аграрних наук. Серед інших — прострочена дебіторська заборгованість, непродуктивні та нецільові витрати, занищена вартість активів, незаконне списання пального, закупівля товарів без тендеру і ще багато чого цікавого.

Наводити лад у діяльності Інтитуту буде вже Прокуратура.

Довідка

Івано-Франківський інститут агропромислового виробництва Української академії аграрних наук займається селекцією насіння, створенням генобанку хрестоцвітних, вдосконаленням технологій вирощування хрестоцвітних, розробкою технологій приготування високопротеїнових кормів тощо. У цій сфері Інститут завдав збитків державі на суму більше 927 тис. грн. Крім цього, ревізори встановили факти неефективних управлінських дій. Сума упущених вигод склала 107 тис. грн., а непродуктивних витрат — 49 тис. грн.

old_editor, 20.01.2009 13:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини