Хабарництво в університетах: давати чи не давати?

Зимова сесія для студентів франківських вишів потроху добігає кінця. «Малакава» дізнавалася скільки капіталовкладень необхідно пересічному студентові, щоб під час сесії «спати спокійно».



Опитавши франківських студентів, ми дійшли висновку, що вони розцінюють хабарництво, як злочин, проте зголошуються на тому, що певна сума в конверті — «швидкий спосіб вирішення проблем».

За словами студентів, щоб здати сесію, при тому, не з’являючись на екзамени, в середньому, вартує від 200 до 800 «вічнозелених» американських президентів. Заліки дешевші — «стартова» ціна — 20 грн. з одного студента групи. Все залежить від «брендовості» факультету.

Окрім грошей, частенько дарують квіти чи «пригощають» у ресторані. Такі кроки самі студенти розцінюють, як «подяку» викладечеві за добре зданий екзамен.

Олександр, студент 2-го курсу: «На сесію витратив близько 800 грн. Я усвідомлюю, що це свого роду злочин, проте порахував, що в іншому випадку виходить собі дорожче. За дві стипендії, я цю суму повністю окуповую».

Юлія, викладач: «Я до студентів ставлюся лояльно. Ніколи ні у кого грошей не вимагала, і вимагати не збираюся. Мені не шкода поставити людині залік, чи трієчку на екзамені, єдина вимога — хоч трошки попрацювати».

Керівництво вузів нашого міста факти хабарництва заперечує навідріз, мотивуючи це «застарілою інформацією», «наклепом» та ще рядом різних причин.

Проте, факт залишається, хабарництво процвітає, а студенти не виявляють особливого бажання з ним боротися, побоюючись тиску з боку керівництва закладів.



old_editor, 16.01.2009 18:16



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини