Медведєв наказав Газпрому стягти з України борг за газ

Президент РФ Дмитро Медведєв доручив ВАТ «Газпром» стягти з України її борг за постачання газу з РФ, який складає 2,4 млрд. дол.

«З боргом України потрібно остаточно визначитися і стягти його або в добровільному порядку, або в примусовому. Так, як це встановлено чинним законодавством і в рамках наших двосторонніх відносин», — заявив Дмитро Медведєв на зустрічі з главою «Газпрому» Олексієм Міллером.

У свою чергу Олексій Міллер повідомив президента, що український «газовий» борг оцінюється в 2,4 млрд. дол.

Президент Росії підкреслив, що напередодні нового року ситуація в світі «не найпростіша».

Він уточнив, що має на увазі поточну ситуацію з ціною на нафту і загальну фінансову та економічну ситуацію в світі і, відповідно, наслідки цієї ситуації в нашій країні.

«Я звернув увагу, що наші українські партнери заборгували нам понад 2,4 млрд. дол. Це великі гроші для будь-якої держави і будь-якої компанії, зокрема й «Газпрому», — підкреслив він.

Дмитро Медведєв зазначив, що під час приїзду до Москви українського прем’єра Юлії Тимошенко була досягнута домовленість, що «ці гроші будуть відшкодовані в установленому порядку».

У зв’язку з цим президент РФ і звернувся до Олексія Міллера з питанням, як ідуть справи з договором наступного року і запропонував «доповісти, де гроші».

«Сума заборгованості — астрономічна, і ваше питання, де гроші, цілком доречне. Ми не бачимо ніякого прогресу у відносинах з українською стороною, і в нас немає впевненості, що гроші побачимо», — сказав пан Міллер.

У зв’язку з цим Дмитро Медведєв підкреслив, що тоді треба вжити всіх заходів, які існують у рамках наших відносин, — договірні й адміністративні.

Саме про це, підкреслив президент, була домовленість, досягнута якийсь час тому, під час відвідин Росії прем’єром України. Це частина пакета угод.

УНІАН

old_editor, 20.11.2008 19:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини