НБУ глушить споживчі кредити

Національний банк України (НБУ) може піти на жорсткість вимог з формування банками резервів під споживчі кредити в контексті боротьби за поліпшення ситуації із зовнішньоторговельним балансом.

Про це повідомив голова Ради НБУ Петро Порошенко.

«Безумовно, Нацбанк буде на це реагувати, оскільки надійність повернення таких кредитів є меншою. І Нацбанк буде вимагати підвищеного рівня резервування під такі кредити», — сказав Петро Порошенко.

За словами голови Ради НБУ, значний дефіцит зовнішньої торгівлі все ще зберігається, а скорочення імпорту, що спостерігається, відбувається за рахунок зменшення постачань у країну сировини й устаткування.

«Ми не бачимо ніякого скорочення споживчого імпорту», — підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, збереження високого рівня імпортних споживчих товарів, у тому числі, за рахунок кредитування, негативно позначається на курсі гривні.

«Розігріваються панічні настрої — купуй зараз тому, що потім воно буде дорожче. Це просто знищує вітчизняне виробництво. Курс не може на це не відреагувати», — сказав голова Ради НБУ.

На його думку, пріоритет у кредитній політиці банків повинен віддаватися промисловим підприємствам, тоді як кредитування на придбання споживчих імпортних товарів повинне проводитися за залишковим принципом.

Українська Правда

old_editor, 18.11.2008 18:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини