З Іваном Вовком ми знайомі дуже давно, в нас приятельські стосунки, але це не означає, що людина може не допрацьовувати - Віктор

21 лютого 2008 року міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус зустрівся із працівниками муніципальної телерадіокомпанії «Вежа» та заявив, що прийняв рішення звільнити виконувача обов’язків директора ТРК «Вежа» Івана Вовка, а на його місце призначити свого прес-секретаря Ірину Макацарію.

Ця заява викликала обурення колективу: одразу 12 працівників івано-франківської «Вежі» написали заяви про звільнення з роботи. Це: програмний редактор Анжеліка Круглова, відповідальний редактор телепрограм Іванна Янчук; керівник рекламного відділу Олена Третяк; відповідальний редактор радіо Олена Коновалова; начальник господарської частини Ярослав Хортюк; секретар-референт, інспектор з кадрів Тетяна Зіник; представник з реклами Ірина Сисоєва; представник з реклами Людмила Сорочан; ведуча радіопрограм Марта Франкевич; кореспондент Галина Гордашко; кореспондент Оксана Дудій; юрист Сергій Янчук.

Всього на ТРК «Вежа» працює 40 осіб, із них близько 10 - журналісти. Вочевидь, заяви про звільнення написала чи не половина журналістського складу компанії. Радіо «Вежа» має 24 год/добу мовлення, але телебачення не має своїх частот, тому працює як продакшн-компанія для місцевої телерадіокомпанії «Третя студія», де щотижня транслюються дві 30-хвилинні аналітично-інформаційні програми.

Як пояснив ситуацію сам Віктор Анушкевичус в інтерв’ю «ТК», у конфлікті не йдеться ані про тиск із боку мера, ані про політичні протистояння («Я ніколи не втручався в редакційну політику! Я глибоко демократична людина і ціную свободу інших!»). «Я висловив свої претензії до роботи компанії, а керівник сам написав заяву за власним бажанням, потім переписав її «за згодою сторін», - сказав пан Анушкевичус.Також мер відкинув звинувачення щодо того, що йдеться особисті симпатії і бажання працевлаштувати в ТРК «Вежа» свого прес-секретаря: «З Іваном Вовком ми знайомі дуже давно, в нас приятельські стосунки, але це не означає, що людина може не допрацьовувати».

Що ж до претензій до керівника «Вежі», то, як сказав мер Івано-Франківська, «зараз дуже гостро стоїть питання про збереження ліцензії… Є дуже велика імовірність, що ми можемо втратити ліцензію на мовлення. Тож ті люди, які зараз обстоюють свого керівника, не розуміють, що назавтра можуть втратити роботу всі – через анулювання ліцензії телерадіокомпанії». До того ж, зауважив пан Анушкевичус, є й низка технічних претензій до роботи ТРК – зірвані ефіри, зникнення звуку під час інтерв’ю тощо.

Запитання про загрозу втрати «Вежею» ліцензії ми переадресували до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Олена Кривша, керівник контрольно-аналітичного департаменту Нацради, розтлумачила «ТК», що ТРК «Вежа» на сьогодні не має ніяких стягнень – ані попереджень, ані штрафів. Проте у грудні минулого року було проведено моніторинг «Вежі», і за його результатами до керівника компанії скеровано лист-попередження, у якому вказувалося на порушення ст. 9 Закону «Про телебачення і радіомовлення» (обсяг вітчизняного продукту), а також рекомендувалося ці порушення усунути. 20 грудня 2008 року розпочалася перевірка ТРК «Вежа», яка встановила певні ознаки порушень, але результати цієї перевірки ще не розглядалися Нацрадою. Однак, максимальна санкція, яку може накласти Нацрада на компанію за результатами перевірки, - це одне попередження. А подати до суду про анулювання ліцензії Нацрада може, тільки застосувавши до компанії весь арсенал попереджувальних санкцій, тобто три попередження і штраф. Отже, виходить, що говорити про загрозу для ліцензії «Вежі» явно передчасно.

Виконувач обов’язків директора ТРК «Вежа» Іван Вовк каже: основна суть конфлікту полягає у тому, що він як директор не влаштовує міського голову Івано-Франківська і його оточення: «На зустрічі з колективом «Вежі», яка відбулася 21 лютого 2008 року, мер міста заявив, що як я залишусь на посаді, то ТРК можуть не подовжити ліцензію. У нас дійсно були порушення умов ліцензії (в ефірі звучав менший відсоток українських пісень і було менше програм власного виробництва), але ми їх на сьогоднішній день виправили».

І додав: «У нас з мером старий конфлікт. Мене вже двічі знімали з посади директора «Вежі»». Останній раз Іван Вовк був призначений в.о. директора ТРК «Вежа» у середині 2006 року.

Головний редактор ТРК «Вежа» Михайло Маланюк підтвердив, що ця ситуація має тривалу передісторію. «Навколо інституту директорів муніципальних ЗМІ завжди виникають конфлікти. Скажімо, за вісім років існування ТРК «Вежа» це вже сьома заміна директора. В цій ситуації неможливо працювати: ми збираємо колектив, виховуємо свої кадри, проводимо професійне навчання за допомогою МГО «Інтерньюз-Україна». Але через відсутність стабільності страждає колектив і творчий процес», - каже він.

Також Михайло Маланюк упевнений, що з приходом ставленика міського голови буде порушено баланс в інформаційних програмах, і вважає, що причина зміни керівника телерадіокомпанії є політичною. «Коли на крісло директора претендує консультант міського голови з питань ЗМІ, то все стає зрозумілим. Між мером і депутатами міської ради – конфлікт. Хоча мер – представник Української народної партії, але проти нього в опозиції і БЮТ, і «Наша Україна», - сказав пан Маланюк.

Михайлу Маланюку, як ведучому програм «За і проти», вже кілька разів натякали, що не можна постійно акцентувати увагу глядачів на конфлікті між мером і міськими депутатами. «У нас усе збалансовано: якщо, приміром, у понеділок виходить програма «За і проти», де депутати висловлюють свою думку, то у четвер мер міста та його команда виступають у програмі «Дійові особи», - наголошує пан Маланюк.

Іванна Янчук, журналіст ТРК «Вежа» та регіональний кореспондент Першого національного, розповіла, що колектив був шокований, коли дізнався, що їхній директор написав заяву на звільнення: «Ми відразу написали заяву до міського голови, щоб він розібрався в цій ситуації, - каже Іванна. – Дещо згодом консультант міського голови з питань ЗМІ зателефонувала до головного редактора і сказала, що той, хто підпише заяву на захист Вовка, відразу може писати заяву на звільнення. Вчора перед ефіром ми поставили меру запитання, але конкретних пояснень від нього не почули. Він мотивував своє рішення тим, що представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Турелик звинувачує «Вежу» у порушенні умов ліцензії. І сказав, що тепер нами буде керувати консультант міського голови з питань ЗМІ Ірина Макацарія».

А от Ірина Макацарія, консультант міського голови Івано-Франківська з питань ЗМІ, вважає, що публічні протести колективу не додають гідності керівнику компанії. Адже, за її словами, керівники мінялися часто, кожен умів тримати удар і передати естафету наступнику, навіть побажавши успіху і визнавши свої помилки. «На ТРК «Вежа» одна частина колективу виступає з протестами, інші приходять до мера і скаржаться, що їх змушують підписувати заяву за Вовка. Цих інтриг та емоцій не було б, якби Іван Онуфрійович повівся як мужчина», - каже пані Макацарія. На запитання «ТК», чи справді вона погрожувала звільненням усім, хто підпише заяву за Івана Вовка, вона відповіла, що ніколи не погрожувала журналістам, а навпаки – допомагала. «Я сама 10 років пропрацювала на телебаченні і знаю, який це важкий хліб, - каже нова директорка «Вежі». - Ніяких репресій не буде, колектив повинен бути злагоджений, має бути здорова атмосфера. Хто підписався за Вовка і хоче йти з ним – будь ласка; ніхто не буде заперечувати, ніхто не буде їх гнобити, я візьму це під особистий контроль. Журналісти і влада приречені співпрацювати. Журналісти повинні бути душею влади, а інколи її совістю».

Василь Бойчук, секретар міської ради (БЮТ), повідомив «ТК», що разом із керівниками фракцій «Наша Україна», БЮТ, УНП, партії «Пора» і Партії регіонів вимагатиме позачергового скликання сесії для обговорення цього питання. «У нас є звернення трудового колективу «Вежі» до голів фракцій і секретаря міської ради, під яким 22 підписи. Ми підготували своє звернення. Ми підтримуємо «Вежу» і не дозволимо міському голові чинити свавілля. Міський голова намагався взяти під контроль міську раду, йому це не вдалося, а зараз йому треба було взяти у свої руки всі комунальні ЗМІ». За словами пана Бойчука, «Вежа» - єдина телекомпанія, що давала можливість висловлюватися депутатам – представникам різних фракцій і різних політичних поглядів. «Це дуже не подобалося міському голові, бо було багато критики. Тому він вирішив зняти Івана Вовка. Згідно із п.8 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування», зняття і призначення керівника комунального ЗМІ є виключною компетенцією ради. Він два роки його тримав у підвішеному стані виконувачем обов’язків для того, щоб чинити тиск. Мабуть, людина не витримала цього і змушена була подати заяву». Секретар міської ради заявив, що також не залишить поза увагою тиск консультанта міського голови з питань ЗМІ Ірини Макацарії на колектив.

Головний редактор обласної газети «Прикарпатська правда», депутат міської ради, член фракції Партії регіонів Богдан Федьків зазначив, що ТРК «Вежа» – комунальне підприємство, і хто його очолюватиме – вирішувати сесії міської ради, а не міському голові. «Меру не подобалася критика депутатів, яка звучала на «Вежі», але це його проблеми, - каже пан Федьків. - Ми запланували на 2008 рік мільйон гривень на підтримку цієї телерадіокомпанії. Депутати, представники різних фракцій, час від часу виступали в ефірі у програмі «За і проти», розповідали, чим живе місто, висловлювалися з приводу міського голови, і я думаю, що це нормально». Богдан Федьків характеризує Івана Вовка як професіонала, який засновував «Вежу», і як демократичну людину. «У нас у міській раді різні політичні погляди, але стосовно того, що міський голова затіяв стосовно ТРК «Вежа», ми одностайні. Він не має права затискати свободу слова на цій ТРК», - каже депутат.

Андрій Шевченко, депутат Верховної Ради (Блок Юлії Тимошенко), заступник голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, також висловився про Івана Вовка як про відомого професіонала («Він зібрав найпрофесійнішу на Прикарпатті журналістську команду»), а також схарактеризував трудовий конфлікт на ТРК «Вежа» як перевищення мером своїх повноважень. «Важливо зрозуміти, що йдеться про муніципальну телекомпанію, яка має працювати в інтересах міста, громади, а не мера, який є тільки однією людиною з цієї громади, - каже народний депутат. - Наскільки мені відомо, за статутними документами рішенням про призначення-звільнення керівника телекомпанії приймає міська рада, а не мер. Я сьогодні спілкувався із секретарем міської ради, і, наскільки мені відомо, міськрада не підтримує зміни керівника. Але якщо піднятися над ситуацією, то державні та комунальні мас-медіа останнім часом дедалі частіше стають джерелом для політичних ризиків і політичних конфліктів. Дуже б не хотілося, щоб у результаті такого конфлікту місто Івано-Фраківськ втратило муніципальну компанію, де нині можна чути різні точки зору, де працює професійний директор і професійна команда».



За матеріалами: Телекритики
old_editor, 12.03.2008 01:22



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини