У Секретаріаті Президента пропонують запровадити в окремих районах Прикарпаття надзвичайний екологічний режим

У Секретаріаті Президента вважають за необхідне терміново запровадити режим надзвичайної екологічної ситуації в деяких районах України, що потерпіли від повені влітку нинішнього року, — повідомляє УКРІНФОРМ. «Необхідно у найкоротші терміни приймати закон після того, коли уряд визначиться з переліком територій і населених пунктів, і вводити на цих територіях зону надзвичайної екологічної ситуації», — сказав на брифінгу заступник глави СП Роман Безсмертний. Він повідомив, що Президент звернувся з відповідним проханням до уряду.

29 жовтня, нагадав Р.Безсмертний, закінчився строк дії надзвичайного екологічного стану в окремих місцевостях шести потерпілих від повеней регіонів, але в Секретаріат надійшли звернення від Івано-Франківської і Чернівецької областей з проханням повторно визнати окремі території зонами надзвичайної екологічної ситуації. Підставою для цього є продовження зсувів грунтів, що призводить до руйнування житла місцевих мешканців і додаткових збитків.

Основними проблемами під час ліквідації наслідків стихії Р.Безсмертний назвав відсутність чіткої координації між центральними і місцевими органами влади, затримки з фінансуванням, а також невизначеність із забезпеченням необхідного фінансування на відбудову об'єктів у 2009 році.

За даними моніторингу, який проводить Секретаріат, у Чернівецькій області дефіцит коштів на подолання наслідків стихії становить 406,9 млн грн, під питанням відбудова 100 об'єктів, доріг і мостів у 62 населених пунктах області. У Закарпатській області критична ситуація з фінансуванням ліквідації наслідків - із 81 млн грн, необхідного для відновлення об'єктів комунальної власності області, на сьогодні профінансовано 17,3 млн. У Тернопільській області дефіцит у 194 млн грн з виплати компенсацій потерпілим від стихії, крім того, потрібно ще близько 250 млн грн для вирішення всіх проблем із ремонтами шкіл, дитячих садків, протипаводкових робіт.

В Івано-Франківській області не вистачає близько 500 млн грн на відбудову об'єктів соціальної інфраструктури. У Львівській області дефіцит коштів з ліквідації наслідків стихії становить 35 млн гривень.
old_editor, 06.11.2008 14:40



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини