З нового року в Україні закриються всі обмінники

З 1 січня 2009 року в Україні зникнуть обмінні пункти — валютою можна буде торгувати тільки через каси банків, пише Коммерсантъ-Україна.

Крім того, Нацбанк прийняв постанову №353, що зобов'язує банки продавати валюту населенню за офіційним курсом, а купувати не дешевше ніж на 3% від ціни продажу. Банкіри говорять, що працювати з валютою стане невигідно й вони згорнуть обмінні операції. На їхню думку, НБУ знищив ринкові відносини й Україна повертається в 1990-ті, коли валюту можна було купити тільки у вуличних міняйлів за завищеним курсом.

«Встановити, що на готівковому валютному ринку уповноважені банки встановлюють курс продажу готівкової валюти не вище офіційного курсу гривні до валют, що встановлюється НБУ, — говориться в документі, підписаному главою НБУ Володимиром Стельмахом. — Ціна купівлі готівкової валюти може встановлюватися банками в межах 3% нижче ціни продажу готівкової валюти».

Банки не мають права змінювати курс протягом робочого дня й зобов'язані в той же день продати куплену валюту.



«У випадку відсутності попиту на готівкову валюту її продаж повинен бути відкоректований на наступний робочий день за відповідним курсом продажу валюти у гривнях в сторону зниження», — пояснюють у НБУ.

Ці виправлення внесені в антикризову постанову №319, у якій вже немає норми про граничне розходження курсів купівлі/продажу готівкової валюти банками на 5%.

Із вчорашнього дня Нацбанк обмежив також операції на безготівковому ринку. «Клієнт-резидент зобов'язаний використовувати куплену безготівкову валюту не пізніше ніж через п'ять робочих днів після її зарахування на його поточний рахунок на потреби, зазначені в заявці про купівлю валюти», — вимагає регулятор. Якщо клієнт не використовує валюту в цей період, він зобов'язаний продати її на міжбанку. До того ж НБУ вимагає від банків «вжити організаційно-правових заходів, щоб з 1 січня 2009 року перейти на торгівлю готівковою іноземною валютою винятково через власні каси». Фактично НБУ зобов'язав банки розірвати договори з партнерами, що працюють в обмінних пунктах за агентськими угодами.



Ця постанова була прийнята наступного дня після того, як НБУ заснував «відкритий валютний ринок», на якому юридичні особи прямо виставляють бажані курси купівлі й продажу валюти. Уповноважені ними банки не мають права їх міняти, а також радити клієнтам інші курси. «Виходить, що я не можу навіть підказати клієнтові вигідний для нього курс, за яким він міг би провести угоду, — обурюється казначей одного з великих банків. — У підсумку в мене із вчорашнього дня «висить» більше половини заявок».

Джерело: Кореспондент.net
old_editor, 06.11.2008 14:26



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини