Помер владика Софрон Дмитерко

На 92-му році життя помер єпископ-емерит Івано-Франківської єпархії Української Греко-Католицької Церкви Софрон Дмитерко. Про це повідомив кореспондент «Малакави». Його життя було прикладом вірності Церкві і людям, сповнене переслідувань за віру.

Вчився в семінарії в Оломоуці на Моравії та у Карловім університеті у Празі. Був серед тих, кого у час війни гестапо заслало на каторжні роботи по всій Чехії. Софрон Дмитерко отримав священичі свячення 14 травня 1942 р. у Празі з рук єпископа Миколи Дудаша. З 1943 року повернувся до Львова. Душпастирював у Львові, Бучачі. З приходом більшовицької влади усі священики, які не перейшли на православ’я, змушені були вести нелегальний спосіб діяльності. Богослуження віправляли таємно, по хатах.

У 1968 році Софрон Дмитерко підпільно отримав єпископські свячення. У 1973 році був заарештований і етапований у 38-му зону на Луганщині. З огляду на вже немолодий вік, виконував обов’язки сторожа, потім працював на інших примусових роботах.

З виходом Української Греко-Католицької Церкви з підпілля владика Софрон до емеритури в 1997 році виконував обов’язки Івано-Франківського єпарха УГКЦ.

За час єпископського служіння Софрон Дмитерко висвятив 65 священиків (багатьох у підпіллі).

Завдяки плідній душпастирській роботі його ім’я найтісніше пов’язане з відродженням УГКЦ.

Поховають Софрона Дмитерка 7 листопада у крипті катедрального собору святого Воскресіння.
old_editor, 05.11.2008 17:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини