Депутати затягли паски. Лілії Григорович не вистачає на норкову шубу

Газета «Дело» поцікавилася в народних депутатів, на чому вони заощаджують під час фінансової кризи.

Чомусь більшість мешканців українського парламенту, почувши питання «На чому ви заощаджуєте?» просто тікали, посилаючись на зайнятість. А ті, хто погодився відповісти, робили це досить неохоче.



Мізерні 500 гривень

Одним із щасливчиків, хто не відчув приходу кризи, виявився депутат від Партії регіонів Ельбрус Тадеєв. Пояснення виявилося простим. Як зізнався нардеп, багато його витрат оплачують спонсори. «Якщо говорити чесно, те Федерація борців України фінансує всі міжнародні поїздки, а також проживання й харчування», — розповів він.

За його власним визнанням, криза на ньому ніяк не відбилася.

А от його однопартієць Нестор Шуфрич, навпаки, стверджує, що його родина постраждала через те, що банки заморозили депозити. «Тому доводиться уважно стежити за сімейним бюджетом», — поскаржився депутат.

Ще один представник «регіоналів» Олександр Черноморов терпить незручності через банки. А саме — обмеження по зняттю готівки з картки. «Тисяча гривень у день — не ті гроші, на які депутат може жити», — ображається він. Тому депутатові всі частіше доводиться замислюватися над тим, де тепер можна подешевше поїсти. «Для того щоб пообідати в центрі столиці, 100 гривень не вистачає, — скаржиться Черноморов. — А крім обіду, потрібно ще повечеряти, поснідати й купити бензин для Toyota Prado». Він підрахував, що витрачає тепер 500 гривень у день і вважає, що це мізер. Заради економії іноді доводиться їсти в стінах Верховної Ради за 60 гривень.

Кореспондент «Дела» сприйняла відповідь народного обранця за керівництво до дії й вирішила сходити пообідати в парламентській їдальні. Тарілка гречки, сосиски, кава й, звичайно, компот обійшлися в нереально мізерну суму — 20 гривень.

Вірність Mercedes

«Бютівець» Юрій Одарченко на собі фінансової кризи поки не відчув. Він отримує дивіденди за акціями херсонської будівельної компанії, із цих засобів і бере на додаткові витрати. Не злякали народного депутата й замороження депозитів, тому що депозитних рахунків він не має. Неможливість одержати кредит, наприклад, на машину, його не турбує. П'ятирічний Mercedes цілком влаштовує. Міняти його на більше економічну машину він не збирається.

А от представник фракції «НУ — НС» Олександр Омельченко навіть не знає, на чому він їздить. Так що його помічникові довелося підказувати екс-мерові Києва назви марок машин. Виявилося, що службова машина в Омельченко — Toyota Camry, а особиста — Mitsubishi. Особливо витрати Омельченко останнім часом не змінилися, тому що, за його твердженням, він скромний у побуті й по ресторанах не ходить. З розваг надає перевагу тільки поїздкам до внучок у Євпаторію на 3-4 дня.

Остап Семерак з БЮТ розповів, що зараз навіть іграшки дітям не купує. «Мій восьмирічний син майструє маленький будиночок, це його краща гра. Як мінімум це якась нерухомість, яку можна буде продати у випадку зовсім поганого фінансового становища», — жартує депутат. Продукти він закуповує в «Великій кишені». «Вчора був у магазині, купив на 200 гривень м'яса, фруктів, хліба, яєць і кефіру». А от раніше, згадує депутат, він любив обідати в ресторані «Гірчиця», тому що небайдужий до французької кухні. Але тепер улюблений ресторан закрили. «Довелося харчуватися в стінах Верховної Ради», — ремствує депутат. Два роки тому він придбав джип Mercedes. Машиною задоволений: «Вона досить економічна, бере до 13 літрів бензину. Це нормально».

З «регіоналом» Володимиром Макєєнко кореспондент «Дела» зштовхнулася в їдальні парламенту. «Я як обідав тут в 1990-х, так і продовжую», — сказав він. А на питання про те, де взяв такий костюм, відповів, що дружина з магазина принесла. «Ми не їздимо в Мілан, за що моя дружина мене критикує», — додав депутат.

Криза ресторану не перешкода

«Бютівець» Іван Сідельник купує собі одяг у дизайнера Вороніна, але в бутік «Бріоні» теж хаходить. А витрати на костюми компенсує переходом на капусту. «Їм капусту, адже Азаров сказав, що вона найдешевша», — без посмішки заявив він. Його колега по фракції Валерій Писаренко був більше оригінальний, відповідаючи на запитання, де одягається. «Вдома. Там же й роздягаюся, — розсміявся він. — А якщо говорити серйозно, те одягаюся в магазинах італійської марки Ermenegildo Zegna». Міняти марку на більше дешеву він поки не збирається. На чому доводиться економити, так це на витратах на нові проекти помічників.

А його колега по фракції Володимир Пилипенко поскаржився, що до фінансової кризи збирався поміняти машину на новішу. Не встиг, так що доводиться їздити на чотирирічній Audi A8. Що стосується одягу, то патріотичний депутат замовляє його в українського дизайнера Ганни Бублик. Криза не змусила його відмовитися й від походів у ресторан. Любить Пилипенко «душевну», як він виразився, кухню. Тому часто відвідує «Казбек», «Міміно» і «Колесо». На витратах для дружини заощаджувати не збирається. Незважаючи на кризу, сьогодні ж підез нею в ресторан, запевнив депутат.



Норкової шуби не буде


Більш ощадливою виявилася жіноча частина мешканців парламенту. Однопартійці Ксенія Ляпіна й Лілія Григорович все найкраще віддають дітям, а самі витрачають те, що залишається. «Молодший син захоплюється фотографією, він у мене іноді витягає тисячу доларів на черговий штатив або об'єктив», — зізналася Ксенія Ляпина. Костюми вона шиє в кравчині. «Тканина коштує 300 доларів, а саме пошиття теж триста доларів. Виходить костюм за 600 доларів», — ділиться досвідом Ляпіна. Найбільша стаття витрат — взуття. Купує відразу декілька пар, на що, за її словами, іде півтори тисячі доларів. У косметиці Ксенія Михайлівна невибаглива — отоварюється в переході з одного під'їзду Верховної Ради в іншій. Там, за її словами, розташований ларьок Mary Kay. А Лілія Григорович поскаржилася, що доходи не дозволяють їй одягтися в суцільну норкову шубу. «На мені добре дивиться норка зі шматочків», — додала вона.

Наталя Королівська з БЮТ з метою економії сімейного бюджету повністю відмовилася від нового зимового гардероба. Буде носити позаторішній. Хоча взагалі ж вона любить влаштовувати шопінг за кордоном, зокрема в магазинах французької торговельної марки Celine. «Мій особистий бюджет дуже невеликий — я практично не їм, а якщо їм, то морквину», — жартуючи сказала вона.

Ольга Василевська, «Дело»

old_editor, 03.11.2008 15:17



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини