Бандера розсварить Україну з Польщею?

Ініціативи вшанувати пам’ять Степана Бандери, які висувають на Західній Україні, неоднозначно сприймаються в Польщі.

На Заході України Бандера вважається героєм. Для поляків він — насамперед злочинець, пише польська Rzeczpospolita, повідомляє ІнозміГлавред.

«В Україні багато обговорюють постать Степана Бандери, та небагато людей знають, ким він був насправді і яким було його життя», — розповідає глава Спілки української молоді Святослав Липовецький.

1 січня 2009 року виповниться сто років від дня народження Степана Бандери. На Заході України з’являється дедалі більше ініціатив, спрямованих на вшанування пам’яті провідника Організації Українських Націоналістів (ОУН). У школах Івано-Франківська перший урок було присвячено Бандері, а серед учнів роздали брошури під назвою «Гімн і молитва українських націоналістів». Місцева влада тоді ж звернулась до Києва із закликом вшанувати Бандеру присвоєнням звання Героя України, пише польське видання.

Зовсім інакше оцінюється постать Бандери в Польщі. Із підрозділів ОУН в 1942 році сформувалася Українська Повстанська Армія (УПА), яка до весни 1943 року організовувала вбивства поляків на Волині, Поліссі та у Східній Галичині. Імовірно, що від рук УПА загинуло понад 100 тисяч осіб, припускає польська газета.
old_editor, 03.10.2008 15:38



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини