Щоб відремонтувати старі багатоповерхівки, потрібне тільки бажання депутатів Івано-Франківської міськради

Державна програма "Реформування ЖКГ" не згадує житлово-будинкові кооперативи, які створювались у минулих роках. Нині у Івано-Франківську їх біля 50. Про це повідомив заступник міського голови Івано-Франківська Олександр Дерев’янко на зустрічі із головами ЖБК. Тому, на його думку, житлово-будинкові кооперативи потрібно перереєстровувати в Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків(ОСББ).

Як повідомив власкор ZAXID.NET в Івано-Франківську, чинне законодавство передбачає фінансування ОСББ, на відміну від ЖБК. Процедура перереєстрації триватиме до 2,5 місяців. Натомість начальник УЖКГ Петро Косюк переконаний, що ЖБК мають набагато більше прав, ніж об’єднання співвласників. Оскільки кооперативи керуються Статутом, який дозволяє неплатника виселити із багатоповерхівки. Тому, каже Косюк, перереєстрація наразі - безглузда. Щоб утримувати багатоповерхівку в належному стані, а саме - відремонтувати дах та внутрішньобудинкові інженерні мережі, потрібно лише бажання депутатів міської ради. Саме з їхньої доброї волі можуть бути виділені потрібні кошти на ремонт житлового фонду в місті. Водночас, зауважив Петро Косюк, ОСББ - це фінансово неспроможна організація, а тому в будь-який момент може бути приватизована. Так 11 ОСББ в столиці вже приватизувала приватна структура "Київенерго".

Самі ж голови ЖБК стверджують, що старим будинковим фондом переймаються люди, які не в змозі терпіти "…сморід у підвалах або дах, який постійно протікає". Тому ці люди очолювали будинкові кооперативи і "…шукали правди у влади". Нині ж вони переконані, що "…жодна влада ними не переймалася". Натомість ОСББ більше створюють у нових багатоповерхівках, де проблем не багато.

Торік у Івано-Франківську 22 підвальні розгалуження ремонтували за кошти ПРООН - програми, яка фінансує ЖКГ. Умова ПРООН - співфінансування з міськими бюджетами на рівні 10%. У 2007 році ПРООН виділив 7,6 мільйона гривень на ремонт житлового фонду міста та закладів освіти. 1,2 мільйона гривень на ці цілі поступило з міського бюджету. Водночас програма ПРООН не передбачає фінансування ЖБК та будинкових комітетів. Вона співпрацює лише з ОСББ. В наступному році місцева влада має великі надії на допомогу ПРООН. Оскільки покращити комунальне господарство в Україні, кажуть чиновники, відгукнулась Норвегія та Швейцарія.
old_editor, 02.10.2008 01:19



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини