Верховна Рада зрівняла в повноваженнях приватних та державних нотаріусів

Верховна Рада України ухвалила розроблений Міністерством юстиції Закон «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат».

Як повідомив Міністр юстиції Микола Оніщук, метою закону є зрівняння в повноваженнях по вчиненню нотаріальних дій державних та приватних нотаріусів, посилення контролю за діяльністю нотаріусів.

Серед іншого, закон встановлює, що приватні нотаріуси, які на день набрання чинності Законом будуть допущені до вчинення нотаріальних дій, пов’язаних із вжиттям заходів до охорони спадкового майна, видачею свідоцтв про право на спадщину та свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, мають обов‘язково підвищити рівень кваліфікації із спадкового права в порядку, встановленому Міністерством юстиції України, крім нотаріусів, які мають стаж нотаріальної діяльності не менше 10 років.

Державні нотаріуси в частині оплати праці та пенсійного забезпечення прирівнюються до державних службовців відповідних категорій. Стаж роботи державних нотаріусів в державних нотаріальних конторах зараховується до стажу державної служби.

Закон збільшує термін стажування для стажистів нотаріуса з шести місяців до не менше одного року.

Законом передбачено розширення кола заходів для забезпечення таємниці вчинення нотаріальної дії, гарантії нотаріальної діяльності, новий перелік видів нотаріальних дій.

Контроль за організацію нотаріату України, перевірки організації діяльності приватних нотаріусів та виконання ними правил нотаріального діловодства покладено на Міністерство юстиції та його територіальні органи.

Реалізація закону дозволить підвищити якість нотаріального обслуговування, покращити доступ громадян до нотаріальних послуг, посилити контроль за діяльністю нотаріусів щодо запобігання порушень при здійсненні ними своїх професійних обов'язків, - повідомляє прес-служба Міністерства Юстиції України.
old_editor, 02.10.2008 00:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини