Міністр юстиції вважає, що підстави для припинення діяльності демократичної коаліції виникли 6 червня 2008 року

Зважаючи на рішення Конституційного Суду України від 17 вересня 2008 року у справі про коаліцію депутатських фракцій, підстави для припинення діяльності демократичної коаліції у складі Верховної Ради 6-го скликання виникли з моменту виходу з коаліції депутатів Юрія Бута та Ігоря Рибакова, тобто – 6 червня 2008 року.

Про це йдеться в заяві Міністра юстиції України Миколи Оніщука.

Міністр юстиції акцентує увагу на тому, що згідно з рішенням Конституційного Суду вимога щодо сукупної чисельності народних депутатів України, які у складі депутатських фракцій формують коаліцію, стосується як моменту формування коаліції, так і всього періоду її діяльності. Зменшення чисельного складу коаліції до кількості народних депутатів, меншої ніж визначено Конституцією України, - тобто, 226 народних депутатів, - тягне припинення її діяльності з моменту настання такого зменшення, — повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

Конституційним Судом також встановлено, що до коаліції депутатських фракцій можуть увійти лише ті народні депутати України, які є у складі депутатських фракцій, що сформували коаліцію. Таким чином, суд визначає як право, а не обов‘язок депутата входити чи не входити у коаліцію депутатських фракцій та право виходити із коаліції депутатських фракцій.

Отже, наголошує Міністр юстиції, зважаючи на рішення Конституційного Суду від 17 вересня 2008 року, зменшення чисельного складу коаліції у Верховній Раді України 6-го скликання до кількості, меншої, ніж того вимагає ст.83 Конституції України, тягне припинення її діяльності з моменту настання такого зменшення. Тобто, з 6 червня 2008 року.

Як повідомлялося, 17 вересня 2008 року Конституційний Суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням 105 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень частин шостої, сьомої, дев‘ятої статті 83 Конституції України (справа про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України). Суб‘єкт права на конституційне подання звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням дати офіційне тлумачення положень частин шостої, сьомої, дев‘ятої статті 83 Конституції України в частині офіційного тлумачення термінів або змісту понять «коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України», «припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України».
old_editor, 01.10.2008 13:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини