В Івано-Франківську проходить свято вулиці Грушевського

29 вересня відзначаємо 142-у річницю від дня народження першого українського Президента, видатного історика та письменника Михайла Грушевського.

З нагоди роковин в Івано-Франківську проходить свято вулиці, що має його ім’я.

Серед попередніх назв цієї вулиці – «3 мая» (на честь польської конституції), Івана Франка за часів ЗУНРу, Карла Маркса – в радянський період. Ім’я Михайла Грушевського вулиці було присвоєно на честь 125-річчя з дня народження.

У с.Криворівні Верховинського району є музей Грушевського – тут він любив відпочивати.

Образно цю вулицю можна назвати вулицею влади і громади. Тут знаходиться «Білий будинок» - приміщення обласних держадміністрації і ради та міськвиконкому. При його будівництві чулося чимало нарікань мешканців міста, які виступали проти зведення тоді обкому партії на місці дитячого садка і приватних помешкань, — повідомляє журналіст IA MALAKAVA.

Перед Білим будинком встановлено пам’ятник на честь возз’єднання Західної України з Радянською Україною. Барельєф Леніна з 15-метрових стел було знято, а дві сидячі 3-метрові фігури зображають цимбаліста і кобзаря.

На цій же вулиці знаходиться приміщення обласної «Просвіти» – колись тут знаходилося товариство «Сокіл», за часів радянських – будинок народної творчості. В цьому будинку в різні часи бували Богдан Лепкий, Лев Бачинський, Іван Ле, Володимир Сосюра, Юрій Яновський, Остап Вишня, Максим Рильський, Соломія Крушельницька.

На вулиці Грушевського є будинок, де народилася всесвітньовідома українська оперна співачка Ірина Маланюк. Тепер у нас проводяться конкурси її імені.

Є будинок, де колись знаходилася шкода, в якій директором був батько письменниці Ірини Вільде.

В приміщенні «Сокола» проходив І Український Світовий жіночий конгрес у 1934 р., а в Білому домі - І Світовий конгрес гуцулів у 1993 р.

Сьогодні поміж старих будівель виростають нові. Як от на місці колишніх казарм. На цій вулиці є сім банків, починаючи від управління Національного банку України в області, є чимало магазинів, кафе, кінотеатр «Люм’єр», зал гральних автоматів. Є також корпуси медичного університету та Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва.

На честь вул. Грушевського відбудуться віче і концерт.
old_editor, 29.09.2008 19:48



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини