У мові заплітається «язык». Держслужбовці Прикарпаття на російську не перейдуть

Органи влади Прикарпаття не визнають прийнятий минулого тижня Верховною Радою України за основу проект закону «Про державну службу», один з пунктів якого закріплює в органах державної влади двомовність.

«Прийняття пункту, що означає фактичну двомовність, – це наочне свідчення того, що в парламенті реалізується антиукраїнський сценарій — сценарій Кремля. Не сумніваюся в тому, що Президент накладе вето», — наголосив у коментарі «ЗК» голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук. На переконання голови ОДА, така норма є неконституційною, адже суперечить статті 10 Конституції України і є дискримінаційною стосовно прав не лише українців, але й представників інших народів, які проживають в Україні, оскільки не пропонується ввести обов’язкове знання чиновниками, наприклад, польської, угорської або ще якоїсь із десятків мов народів, які проживають в Україні». Примітно, зауважив Микола Палійчук, що в законі навіть немає словосполучення «українська мова». Зазначається лише, що «основною з вимог до осіб — претендентів на державну службу — є вільне володіння державною та російською мовами». Відповідаючи на запитання, чи готова ІФОДА перейти на «російську», адже якою мовою спілкуватиметься більшість чиновників з центральної влади та східних областей в разі остаточного закріплення її на законодавчому рівні, здогадатися не важко, керівник Івано-Франківщини був категоричним: «Перш за все, потрібно виконувати Конституцію України, де питання мови є чітко прописане. Переходити на російську ніхто не збирається. Ми живемо в Україні і в нас всі чудово розуміють українську мову. Я спілкуюся з колегами з Донецька, Луганська, Криму — всі зі мною розмовляють українською мовою».

Таку ж позицію висловив голова обласної ради Ігор Олійник, який не виключає, що з приводу подій у Верховній Раді незабаром може бути скликана позачергова сесія обласної ради. «Івано-Франківська область завжди реагує на подібні антиконституційні прояви. Перед нами стоїть питання насамперед цілісності, суверенітету України. Не хотілося б, щоб сьогодні Україна втягувалася ще й у мовне протистояння. Це просто провокаційні дії, спрямовані комусь на догоду. В Конституції записано: єдиною державною мовою є українська».

Нагадаємо, закон, автором якого є лідер Партії регіонів, підтримала так звана конституційна більшість — 361 нардеп — у складі «регіоналів», комуністів, «бютівців», литвинівців, а також двох представників фракції «НУНС», які потрапили до Верховної Ради за квотою блоку Юрія Луценка «Народна самооборона». До речі, голосування «за» відбулося, навіть незважаючи на негативний висновок Головного науково-експертного управління, в якому, зокрема, йдеться про таке: «В якості однієї з кваліфікаційних вимог до державного службовця стаття 21 називає вільне володіння російською мовою (п. 3 ч. 1). За своїм змістом дана пропозиція фактично виходить з того, що органи державної влади України широко вживають російську мову при здійсненні своїх офіційних функцій. Однак у ч. 1 статті 10 Конституції України передбачено, що державною мовою в Україні є українська мова. Системний аналіз статті 10 Основного Закону України взагалі і ч. 1 цієї статті зокрема не дає жодних підстав для висновку, що поряд із українською у системі органів державної влади України (на всій території держави) має використовуватись російська або якась інша мова у якості обов’язкового офіційного або «робочого» засобу спілкування. З огляду на це встановлення загальної кваліфікаційної вимоги щодо вільного володіння особою, яка вступає на державну службу, російською мовою може бути розцінено як неконституційне».

Якщо голосування «регіоналів» та комуністів щодо офіційного статусу російської мови є зрозумілим, то «бютівські» голоси «за» викликали справжню істерію. Юлія Тимошенко ж всі закиди на свою адресу з приводу офіційного статусу російської мови називає провокативними, мовляв, в Україні одна єдина державна мова — українська. Своє голосування за резонансну норму «бютівці» пояснюють тим, що «не вчиталися» і вже до другого читання Закону України «Про державну службу» наполягатимуть на виключенні з законопроекту норми про російську мову. Що ж, поживемо побачимо.

Західний кур'єр
old_editor, 25.09.2008 14:25



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини