Через "дірку" в законодавстві мами дітей, народжених у 2007 році, мають право отримувати 538 грн допомоги замість 130

Учетверо більшу допомогу щомісяця мають, але не можуть отримати українські жінки в декреті, діти яких народилися 2007-го року.

Слабкі місця соцзаконодавства виявив у суді павлоградський юрист Валерій Батраченко. Після народження сина молодий батько ретельно вивчив статті закону України про допомогу сім’ям і з’ясував – у відпустці для догляду за дитиною до трьох років матері мають право на п’ятсот тридцять вісім гривень. Бо Конституційний Суд визнав незаконними торішні зміни до держбюджету щодо виплат лише ста тридцяти гривень.

Валерій Батраченко, юрист: "Відповідно до СТ 15 ЗУ “Про державну допомогу сім’ям з дітьми, державна допомога по догляду за дитиною трирічного віку видається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму дітям до 6 років. Тобто, відповідач (відділ соцзахисту населення) виплачував допомогу у меншому розмірі. Законом про держбюджет були порушені права".

Тепер Валерій – супергерой для мам та запеклий ворог місцевого управління соцзахисту. Адже позитивне рішення з цього питання ухвалене судами першої інстанції вже щодо шестисот позовів. П’ятнадцять жінок навіть отримали заборговані державою гроші. В управлінні соцзахисту визнають невідповідність основного закону та закону про держбюджет. Проте держава не виправляє помилок, і тепер може забракнути грошей на інші виплати.

Лідія Бобровницька, начальник управління праці та соціального захисту населення, м. Павлоград: "Сегодня плановых ассигнований у меня хватает, пока проблемы нет. Но кошторис не безграничен и к концу года может возникнуть ситуация, когда платить будет нечем текущие".

Олена Фоменко одна з перших почала отримувати більші гроші. Двічі її справу повертали, та втретє вона вийшла із залу суду переможницею.

Олена Фоменко, мама: "До этого я получала 130 грн на одного ребенка, а теперь 538 на одного. Это в размере прожиточного минимума. Если б люди мне случайно не сказали, я б так и дальше получала. Никто ничего не знает. Управление соцзащиты никого не предупреждает, что должны платить такую суму, а не ту что платят".

Тепер завмерли породіллі 2008 року. Якщо й цьогорічні внесені зміни у держбюджет знову Конституційний Суд визнає незаконними, у молодих мам з’явиться шанс отримати від держави сповна.

Ольга Ніколайчик, "Факти", ICTV
old_editor, 12.09.2008 14:33



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини