Що буде з доларом на початку 2009 року?

"Дело" запитало фінансових аналітиків, яким буде курс долара під кінець року. Їх прогноз: долар виросте мінімум до 5 гривень.

Існує кілька причин для зростання курсу долара. По-перше, до України докотилася світова фінансова криза, що змушує інвесторів згортати свою активність у країні.

Підштовхує їх до цього і політична нестабільності. По-друге, уже кілька років підряд продовжує рости негативне сальдо зовнішньої торгівлі. Ситуація ускладнюється тим, що зараз основна експортно орієнтована галузь - металургія - скорочує обсяги виробництва, що спричиняє зменшення надходження валюти в країну.

Але особливо на курс долара вплине значне збільшення ціни на газ. Щоб закупити газ за новими цінами, уряду доведеться вийти на валютний ринок з великими обсягами гривні. У такі моменти тиск на національну гривню буде здійснюватися найбільш гостро. Оптимізм вселяє тільки очікування валютних надходжень від експорту зернових.

Думки експертів щодо валютного курсу і майбутнього гривні розділилися. Фінансисти зійшлися тільки в одному: негативне зовнішньоекономічне сальдо України приведе до підвищення курсу долара відносно гривні. Тільки в першій половині 2008 року дефіцит торговельного балансу склав 8,1 мільярда доларів. "Ми прогнозуємо тимчасову девальвацію національної валюти. Причина в збільшенні дефіциту поточного рахунку платіжного балансу, що навряд чи буде долатися за рахунок припливу капіталу від фінансових операцій прямими іноземними інвестиціями", - стверджує аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Віталій Ваврищук. До того ж аналітики не виключають, що приплив іноземних інвестицій в Україну може істотно сповільнитися, що не буде сприяти насиченню ринку.

Президент дочірнього банку Ощадбанк Росії В'ячеслав Юткін вважає, що різкого подорожчання долара чекати не варто, і на початку прийдешнього року курс зафіксується на позначці близько 5 гривень. "У першу чергу на це вплине негативний торговельний баланс і подорожчання газ", - прогнозує банкір.

На думку аналітика компанії "Ренесанс Капітал" Анастасії Головач, певного тиску на гривню можна чекати з боку НАК "Нафтогаз України". У моменти виходу компанії на валютний ринок тиск на національну гривню буде відчуватися найбільш гостро.

При цьому є і фактори, здатні ктримати гривню від стрімкого зростання. Експерт центру "CASE-Україна" В'ячеслав Герасимович розповів "Делу", що початковий прогноз компанії 5,2 гривні за долар був знижений. "Зараз, маючи конкретні дані про врожай, ми розглядаємо курс убік поліпшення для гривні, тому що очікуються надходження від продажу зерна. Наш прогноз - 5,05-5,10", - говорить Герасимович.

Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин відзначає, що на початку 2009 року буде помітний дисбаланс між офіційним і реальним курсами валют. Так, фактичний курс гривні відносно долара може вирости до 5 гривень за долар. У той час як Національний банк буде втримувати гривню в районі 4,85.

"Якщо ж гривня буде падати стрімкіше, Нацбанк вийде з інтервенціями для її підтримки. Обвального падіння гривні НБУ не допустить", - пояснює начальник казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум.

Учора громадяни Росії стали активно скуповувати долари. Така реакція росіян пішла за різким падінням курсу долара на внутрішньому ринку, викликаним практично повною відсутністю Нацбанку Росії на валютному ринку. За прогнозами російських експертів, незабаром долар знову піде в зростання. Таким чином, ажіотаж навколо "зеленої валюти" підстьобується короткостроковою перспективою заробити на коливаннях курсу.

За матеріалами "Дело"
old_editor, 12.09.2008 14:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини