БЮТ + Регіони = Ширка?

Віце‑спікер Держдуми від фракції «Справедлива Росія» Олександр Бабаков, який займається міжпарламентськими зв’язками з Україною, не виключає можливості створення у Верховній Раді України нової коаліції за участю Віктора Януковича і Юлії Тимошенко.



«Дуже хотілося б, щоб у найближчій перспективі був не указ Президента Віктора Ющенка про нові парламентські вибори, а сформувалася б нова коаліція, яка, я сподіваюся, буде стабільнішою, ніж попередня», — сказав у середу Бабаков. Нова коаліція, на думку Бабакова, може бути достатньо широкою, зокрема, участь у ній можуть взяти і комуністи.

Після того, як у вівторок, 2 вересня, фракції БЮТ та Регіонів у Верховній Раді злилися в НЕлюбовному (до Президента) екстазі, фактично ставши на шлях імпічменту, можна твердити, що де-факто широка коаліція між БЮТом та Регіонами відбулася.

Чи буде вона оформлена де-юре? Не факт. Не виключено, що БЮТ і далі клястиметься у вірності тільки демократичній коаліції, але хто вже тому повірить? Очевидно, для БЮТу юридичне визнання фактично існуючої широкої коаліції з Регіонами обернеться ще більшою (після незрозумілого мовчання щодо подій в Грузії) втратою кількості симпатиків у Західній Україні.

На 2 вересня в день відкриття осінньої сесії Верховної Ради спочатку був запланований і півгодинний виступ Віктораt Ющенка, в якому, як передбачалося, йтиметься в тому числі і про російсько-грузинське протистояння. Але виступ не відбувся. Очевидно і через те, що Президент довідався про кулуарні домовленості фракцій ПР та БЮТу. В кінці сесійного дня фракції БЮТ і ПР дійсно влаштували справжню феєрію прийняття законів, що позбавляють Президента багатьох його повноважень, в тому числі виписаних в Конституції. Про це заявив голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, перед тим, як покинути головування сесійним засіданням.

Про те, як оцінюють єднання фракцій БЮТу та Партії Регіонів у Верховній Раді українські політики та політологи.

КОМЕНТАРІ

• 1. Чи можна ці події назвати народженням нової широкої коаліції БЮТу і Регіонів?

• 2. Чи рішення «НУ-НС» про вихід з коаліції є виправданим?

• 3. Яка політична сила чи політик найбільше виграє у цій ситуації?


Юрій Ключковський, народний депутат України, «НУ-НС»:

1. Щодо створення широкої коаліції можу сказати, що домо­вленості БЮТу з Регіоналами були очевидними, нас навіть закликали з трибуни приєднуватися до них, значить, там єднання вже відбулося. Ясно, що до Регіоналів ми приєднуватися не будемо. Тепер ми розв`язали руки нашим партнерам по демократичній коаліції для створення будь-якої «ширки», яку вони так голосно критикували, але де-факто створили вчора.

2. Рішення про вихід далося нам важко, але ми прийшли до висновку, що інакше, ніж вилити «холодний душ» на голови наших партнерів по демократичній коаліції, не можна. Сьогодні у нас є десять днів, протягом яких наша фракція може змінити рішення, але для цього потрібні відповідні кроки зі сторони БЮТу, якщо цих кроків не буде, то через десять днів на засіданні Верховної Ради буде оголошення про припинення діяльності коаліції.

3. Думаю, що найбільше від цього виграють Путін та Медмедєв, чільники Російської Думи вже підтримали і висловили велике задоволення з приводу того, що сталося об`єднання Партії Регіонів та БЮТу, і про це вже оголошено публічно.

Дмитро Шлемко, народний депутат України, БЮТ:

1. Ці події не можна назвати народженням нової коаліції. Головне, що вчора відбулося, це те, що парламент поставив на місце окремих чиновників, які вважали, що вони керують вже і Парламентом, і Кабінет Міністрів. Вчорашнє голосування разом з Партією Регіонів свідчить, що це рішення правильне з точки обмеження апетитів окремих людей, які знаходяться на Банковій, в тому числі й Президента.

2. Щодо «НУ-НС», то це їхнє право вирішувати, в якій коаліції їм бути, але сьогодні в Інтернеті з`явилася їхня заява: те, про що вчора оголосили, фактично не відбулося, не було 39 членів фракції, які проголосували у залі, частина голосувала в телефонному режимі.

По-друге, «Наша Україна» висловила аргументи, при яких вона могла б залишитися в коаліції.

По-трете, це спішна заява. Д умаю, що все внормується. Оскільки ми не заявляємо про свій вихід з коаліції, ми заявляємо, що вона має бути демократичною.

3. Найважливіше, що у цій ситуації виграє народ, тому що, якщо парламенту сьогодні вдасться працювати і приймати рішення, які будуть в інтересах народу, то саме це буде найважливішим.



Ігор Зварич, народний депутат України V скликання, Партія Регіонів:


1. Щодо нової коаліції важко прогнозувати, все залежатиме від того, які чинники рухатимуть партнерами по майбутній коаліції. Передумови, звісно, існують, але вони існують завжди, оскільки суспільству вже набридла аморфність влади. Ясна річ, щодо Президента, його функцій, повноваженнь ніколи не буде прийняте рішення. Сьогодні це рішення, яке стос­ується наступного періоду, тобто майбутнього Президента, а не цього. Цей Президент вміє приймати рішення, які йдуть за межі правового поля, тому, думаю, таке рішення його не зупинить.

2. Залишатись чи ні в коаліції — це вирішувати «НУ-НС», все залежить від їхньої мети. В кінцевому підсумку те, що серйозні протиріччя між двома фракціями існуть, і те, що вони вийшли зараз на такий загострений варіант, очікувалося. У минулий період вони не прийшли до такого загострення тільки тому, що було відправлено у відставку прем`єр-міністра.

3. Хотілося б вірити, що найбільше від цих подій виграє держава. Повторюся, всім набридла аморфність влади, а як тільки рішення стали прийматися, це стало комусь не подобатися.

Михайло Стула, перший секретар Івано-Франківського обкому Компартії України:



1. Думаю, що, мабуть, все йде до створення нового формату коаліції.

2. Виходити чи не виходити — це справа «НУ-НС», оскільки уже рік Верховна Рада не працює конструктивно, і в тому числі не працює і уряд, а організація Президента займається політиканством. Найшвидший варіант — скоро будуть дострокові і президентські, і парламентські вибори.

3. Важко сказати, хто найбільш вирає у цій ситуації. Ще два місяці тому ми не могли б казати, що буде створена коаліція БЮТу і Регіонів. Зараз важко щось передбачити серед наших політиків, оскільки єдина політична сила, яка стабільно виконує свої програмні цілі, є Компартія.

Дмитро Корчинський, лідер партії «Братство»:

1. Ці події я не можу назвати народженням широкої коаліції, БЮТ зацікавлений не у її створенні, а у обмеженні мо­жливостей Президента перед президентськими виборами, аби після розвалу діючої коаліції Юля Тимошенко і весь Кабмін залишилися як в. о. Кабінету Міністрів. Це для них найбільш комфортна ситуація, мабуть, саме на це таки було розраховано.

2. Взагалі то, мабуть, рішення «НУ-НС» є виправданим у зв`язку з тим, що коаліції як такої де-факто не існує. Протиріччя між Юлією Тимошенко і Президентом весь час загострюються, тобто вдавати, що коаліція існує, нікому не має сенсу.

3. У нас у всіх ситуаціях виграє Юлія Тимошенко, тому що це український політик з найкращим інстинктом влади та найбільш швидкою реакцією на події.

Тарас Возняк, політолог, м. Львів:

1. Не думаю, що ці події — народження нової коаліції. Юлія Володимирівна сама себе загнала у пастку, тому що проголосити коаліцію БЮТу та Регонів означає остаточну втрату голосів на Західній Україні і частково у Центральній, а зберегти коаліцію демократичну означає не голосувати надалі так, як вони голосували вчора. Думаю, що найбільше проблем зараз буде в Тимошенко.

2. В цій ситуації рішення «НУ-НС» було абсолютно виправданим. Тому що таке ґвалтування нікому не подобається.

3. З однієї сторони, від цього не виграє ніхто, але з іншої — як би то не було парадоксально, найбільше виграє Ющенко, тому що він залишається в правому полі електорального сектору один, а Юля Володимирівна з Віктором Федоровичем будуть товктися на Східній Україні та Центрі.

Джерело: газета «РепортеР»

old_editor, 05.09.2008 02:02



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини