Юлія Тимошенко починає і...?

Існує звернення Балоги до силових структур, оформлене на офіційному бланку СП. У цьому листі Балога назвав вірогідним замовником саме Тимошенко, указавши навіть можливі сценарії – отруєння чи постріл в аеропорту.



...11 місяців тому, в ніч на 1 жовтня, на прес-конференції з нагоди закінчення дострокових виборів Юлія Тимошенко сяяла від щастя. Вона щойно збиралася відповісти на запитання журналістів, як прямо на сцену їй передали трубку від Григорія Немирі. З динаміка мобільного телефону Тимошенко почула голос Михаїла Саакашвілі, який поспішав привітати її з перемогою.

Тимошенко дякувала і заливалася сміхом від щастя. Їй був приємний не лише сам факт дзвінка від грузинського президента, який привітав її раніше за українського. Це також означало, що Саакашвілі – додатковий інструмент впливу на Ющенка для внесення її кандидатури на посаду прем’єра.

Зараз опоненти Тимошенко спрямовують усі зусилля, щоб "фактор Саакашвілі" став поворотним моментом у її кар’єрі.

Війна у Грузії та подальші кроки Росії, які досі (!) не отримали жодної оцінки з вуст Тимошенко, зламали інформаційну рамку в українській політиці. Ющенко вперше з початку року отримав ініціативу в формуванні порядку денного. Прем’єр нервує, і це помітно за кількістю жартів та "хі-хі" у її прямій мові.

Досі прихильники Тимошенко намагалися виправдати її поведінку тим, що міжнародка – це не прерогатива прем’єра. Однак таке самообмеження – вдаване та штучне. Адже телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Тимошенко присвятила саме Грузії, про що прес-служба уряду повідомила з притаманним пафосом.

Неприємний присмак у ситуації в тому, що Саакашвілі був не тільки прототипом Тимошенко в Грузії, а її товаришем. Достатньо згадати, що саме Саакашвілі влаштовував у 2005 році для Тимошенко небачений прийом на самміті СНД – з польотами персональним вертольотом на дегустацію вина. І саме у Тбілісі Тимошенко, невиїзна тоді до Росії, змогла провести переговори з прем’єром Фрадковим.

Зараз на фоні грузинської кампанії секретаріат президента побачив свій шанс для відновлення електоральних симпатій під наступні вибори Віктора Ющенка.

Головною умовою цього сценарію є усунення Юлії Тимошенко з посади прем’єр-міністра. Зараз або ніколи – час залишився до початку зими. Мета секретаріату – не тільки відставити Тимошенко, але і здійснити позитивний проект, який би асоціювався з Ющенком. Це потребує часу – і чим ближче до виборів, тим більше людей ставатиме переконаними у невідворотності президентства Тимошенко, і тим менше буде охочих з нею сваритися.

У політичній гонці на виживання Ющенко і Тимошенко розподілили рольові ігри.

Якщо президент дістав форму захисника від російських зазіхань, то прем’єр обрала собі костюм Діда Мороза, яка говоритиме зрозумілою мовою грошових знаків з кожною конкретною електоральною групою.

Тому і Ющенко пропонує почати перший день сесії Верховної Ради з обговорення ситуації у Грузії. "Це питання, де не може бути компромісів", - скаже Ющенко на зборах фракції НУ-НС.

І паралельно Тимошенко скликає спеціальний брифінг, де заявляє: "Ми наполягатимемо, щоб почати з того, щоб відсвяткувати у парламенті День шахтаря та День знань з ухваленням усіх необхідних змін до бюджету. А в подальшому запровадити тематичні дні у Верховній Раді".

Наступ на Тимошенко Банкова здійснює кількома шляхами.

Проект "зрада національних інтересів"

Серпнева відпустка вибила прем’єра з колії. Вона прогавила кілька красномовних сигналів. Так, Тимошенко не поставилася з усією серйозністю до звинувачень з боку Андрія Кислинського – хоча мала би, враховуючи наближеність цієї людини до родини Ющенка.

Реагувати на випади Кислинського вона почала з запізненням, і на жодне звинувачення досі не дала відповіді по-суті. Більше того, вона не розкрила місця своєї відпустки, хоча цього було би достатньо, щоб вибити козир з рук опонентів.

Події на Кавказі стали подарунком долі для Ющенка.

– Зовнішньополітичні менеджери Тимошенко погано прорахували розвиток подій, пов’язаний з агресією Росії проти Грузії, і недооцінили цього фактора для самої України. Ця ситуація як криголам буде ламати лід неприйняття, недовіри до президента, - поділився з "Українською правдою" тим баченням, яке виробляють у команді Ющенка, перший заступник секретаря РНБОУ Степан Гавриш.

Окрім "зради національних інтересів", на Банковій закидають Тимошенко зраду коаліційної угоди.

Зокрема, президент Ющенко звернувся з листом до лідера НУ-НС В’ячеслава Кириленка з черговим наполяганням проголосувати закони, які мали бути схвалені ще перед затвердженням Тимошенко на посаду прем’єра.

Претензіям цим вже скоро рік. БЮТ завжди їх відбиває аргументом, що до числа цих законів входить й легалізація імперативного мандату, на що категорично не погоджується "Наша Україна – Народна самооборона".

Причепним вагоном до потягу звинувачень на адресу Тимошенко стала також організація замаху на Віктора Балогу.

За інформацією "Української правди", існує звернення глави секретаріату президента до силових структур, оформлене на офіційному бланку СП. У цьому листі Балога назвав вірогідним замовником саме Тимошенко, указавши навіть можливі сценарії – отруєння чи постріл в аеропорту, звідки глава секретаріату з регулярністю раз на тиждень вилітає на батьківщину.

Безперечна мета, якої прагне Балога шляхом нагнітання пристрастей навколо Тимошенко – це усунення її з посади.

Один з можливих способів – це вихід з уряду міністрів за квотою "Нашої України". За деякою інформацією, секретаріат уже порадив деяким урядовцям готувати заяви про складення повноважень.

Друга мета – під тягарем обвинувачень у державній зраді сформувати антитимошенківську більшість всередині фракції НУНС. Потрібно, щоб 37 з 72 депутатів-нашоукраїнців проголосували за вихід з коаліції.

Екзаменом для Тимошенко буде поведінка БЮТ при голосуванні за проект постанови по Грузії, підготовлений "Нашою Україною".

Головним споживачем антиукраїнського іміджу Тимошенко має стати національно-патріотичний фланг НУ-НС. Однак розхитати його доволі складно, бо там спостерігається велике розчарування у Ющенку, а лідер Народного Руху Борис Тарасюк, наприклад, уже декілька років інтегрований з БЮТ. І Тимошенко може нейтралізувати негативні настрої перевіреними способами – наприклад, пообіцявши Тарасюку посаду міністра закордонних справ в разі свого президентства.

Паралельно історія про зближення Тимошенко і Путіна має слугувати дробленню її електорального ядра у Західній Україні. Ризики цього розуміє і Тимошенко – тому вона після кількох місяців бойкоту раптом погодилася зробити подання про призначення губернатором Львівщини нинішнього тимчасового виконувача обов’язків Миколу Кмітя.

Презентація Тимошенко як антиукраїнського політика має слугувати збереженню рештків впливу президента на фракцію.

Крім Руху, Ющенком втрачено будь-який контроль над "Народною самообороною". Перебуваючи у США, Юрій Луценко фактично закликав до підтримки Тимошенко на виборах президента.

Міністр внутрішніх справ розповів, як побував на з’їзді Демократичної партії США і як йому сподобалося висунення Барака Обами. Тому Луценко запропонував демсилам в ході майбутніх виборів президента в Україні обов’язково провести свій праймеріз кандидатів, які "в підсумку мають на національному конгресі демократичних сил висунути єдину кандидатуру, що офіційно набере більшість голосів демократичних виборців".

Зрозуміло, що в цьому випадку "найбільше голосів" отримає саме Тимошенко.

Проект "Конституційний суд"

Другий спосіб відсторонення Тимошенко – це розформування коаліції руками Конституційного суду. Уже зараз суд відмовив у розгляді двох з чотирьох питань, які порушили в своєму поданні депутати від Партія регіонів. Зараз КС має розтлумачити, що таке коаліція та коли настає момент припинення її діяльності.

Доповідач по справі – суддя Дмитро Лилак з квоти президента Ющенка. Однак очікувати радикального вердикту від Конституційного суду в цих умовах складно. Судді борються за відновлення репутації, яку було знищено скандалами 2007 року, а тому намагаються не робити різких рухів.

Стати на бік регіоналів (читай – Ющенка) і визнати коаліцію неіснуючою – це непідйомне завдання для КС. Уже зараз над деякими з суддів тяжіє "синдром 2010 року". Ці люди запланували собі дев'ять років безтурботного життя на високооплачуваній та престижній посаді. І втрачати це не хочеться, потрапивши у немилість до Тимошенко – яка, ставши президентом, може відкликати неугодних зі своєї квоти.

Водночас складно очікувати вердикту КС і на користь Тимошенко. Більшості в суді для ухвалення рішень у неї немає, а ситуативно, підключивши Віктора Медведчука, вона може зібрати людей тільки для зриву кворуму.

Тому найбільш прогнозованою є беззуба резолюція КС.

Можливим виходом з ситуації для Конституційного суду буде пропозиція депутатам ухвалити окремий закон з приводу створення та розпаду коаліції. Або це можна прописати в законі про регламент, на прийнятті якого також наполягає КС.

Як діяти в цій ситуації, підказала Конституційному суду сама Тимошенко. У розпорядження "Української правди" потрапив лист прем'єрки до судді-доповідача Дмитра Лилака, де вона звертає увагу, що Тимчасовий регламент Верховної Ради не має статусу закону. А це само по собі є порушенням Конституції, на яке КС вказав у рішенні за квітень 2008 року.

А порятунок для Тимошенко в тому, що саме в Тимчасовому регламенті виписуються підстави для розпаду коаліції. Тому, на думку Тимошенко, "Тимчасовий регламент Верховної Ради потребує окремої оцінки Конституційного суду".

У поясненнях по суті до судді Лилака Тимошенко не відходить від своєї позиції – що окремі депутати Бут чи Рибаков не можуть вийти з коаліції, бо вона формується фракціями. І якщо ці двоє не хочуть більше бути членами коаліції, то вони мають залишити лави фракції, а це автоматично потягне за собою втрату депутатського мандату.

"Можливість депутата самостійно виходити з коаліції, порядок та правові наслідки такого виходу Конституцією та Регламентом не передбачені. Такий стан є логічним, оскільки, як уже зазначалося, суб’єктом утворення коаліції є фракція, не окремий депутат", - пише Тимошенко.

"На думку Кабінету міністрів, вихід депутата з коаліції шляхом відкликання підпису не відповідає Конституції", - додає при цьому прем’єр.

У свою чергу представник Ющенка в Конституційному суді Марина Ставнійчук заявила під час слухання, що президент не уявляє коаліції, до якої входило би менше 226 депутатів. "Така тенденція повинна зберігатися не тільки на момент створення коаліції, а й під час усього її існування в парламенті", - повідомила Ставнійчук у своєму виступі.

Водночас вона не дала категоричної відповіді, чи будуть дострокові вибори в разі визнання коаліції неіснуючою.

"Якщо вердикт Конституційного суду дозволить говорити про відсутність коаліції в діючому парламенті, то президент не зобов’язаний приймати рішення про розпуск парламенту, оскільки розпуск – це право, а не обов’язок глави держави", - сказала Ставнійчук.

Оголошувати дострокові вибори президент отримає право починаючи з 30 вересня, коли мине річне ембарго на розпуск парламенту.

Примара НАТО врятує Тимошенко



У інтерв’ю "Українській правді" про плани Банкової на новий сезон перший заступник Богатирьової Степан Гавриш спрогнозував три можливих сценарії: перше – все залишиться як є; друге – відставка уряду і створення нової коаліції ще в цьому парламенті; третє – дострокові вибори.

– Не виключено, що можуть відбутися дочасні вибори, але виключно цієї осені, - зазначив Гавриш. - Якщо до листопада, максимум грудня, цього не станеться, то нинішня коаліція вже проіснує в такому хиткому політичному дрейфі аж до виборів президента.

Водночас джерела "Української правди" в секретаріаті президента не виключають і четвертого сценарію: відставка Тимошенко, при цьому нова коаліція створена не буде, але замість виборів президент призначить... нового виконувача обов’язки прем’єр-міністра. Цією людиною може стати Раїса Богатирьова. Перебуваючи в Америці, вона весь тиждень посилала Ющенку сигнали, що повністю перевиховалася та готова жертвувати собою заради президента.

Обузи у вигляді членства в Партії регіонів Богатирьова позбулася і новині про виключення має швидше радіти, ніж сумувати. Президент любить жінок, особливо ображених таким чином.

Сценарій з в.о. прем’єра складно реалізувати технічно – оскільки Тимошенко після відставки має продовжувати виконувати свої обов’язки. За задумом частини оточення Ющенка, поставити в.о. іншу людину без створення коаліції можна... указом президента. Хоча це не передбачено Конституцією, однак так само сумнівно Ющенко розпускав попередній парламент, а Тимошенко не лише аплодувала йому, але і готувала юридичні обґрунтування для цього кроку.

Одна з проблем, яка виникає на шляху до звільнення Тимошенко – це відсутність необхідних голосів. Задача Балоги – переконати Партію регіонів, що Тимошенко з посади прем’єра гарантовано стає президентом, а їх спільна мета – не допустити цього, проголосувавши за відставку з уряду.

Але при цьому Регіони повинні зробити це в якості широкого жесту, не вимагаючи навзаєм прем’єрства Януковича. Кого-кого, а цю людину Ющенко не хоче бачити главою уряду. Якщо якісь коливання мали місце раніше, то після закликів Януковича визнати Абхазію та Південну Осетію він потрапив у чорний список до Ющенка.

Але і Тимошенко зрозуміла, що можлива відставка у вересні – це не жарти. І ознака того – те, як оперативно вона підключила своїх друзів з Європейської народної партії.

Минулої п’ятниці була поширена заява євродепутатів з пулу Григорія Немирі – Чарльза Теннока та Ельмара Брока – які закликали Ющенка примиритися з прем’єром. Саме ці люди з аналогічними закликами вже виходили на арену три місяці тому, коли готувалася попередня спроба відставки Тимошенко – тоді за їх підписом було розміщено статтю в газеті "День", сліди якої також вели до Немирі.

Слабке місце, на якому може зіграти Тимошенко – це непереборне бажання Ющенка отримати План дій щодо членства в НАТО. Однією з умов цього є політична стабільність станом на грудень 2008 року, на що складно розраховувати в разі відставки Тимошенко. А якщо партнером Ющенка по коаліції стане Янукович, то про мету ПДЧ варто взагалі забути.

У передчутті великого політичного зіткнення Тимошенко вибудовує свої захисні лінії.

Уже найближчими днями має бути оголошено про поновлення переговорів щодо змін до Конституції між БЮТом і Партією регіонів. При чому розрахунок прем'єрки полягає в тому, щоб через свої контакти в Росії вплинути на потрібних людей, які би, в свою чергу, вплинули б з Москви на Януковича.

Крім того, за літні місяці Тимошенко зміцнила свій союз з комуністами. Вона розрахувалася посадами за відмову КПУ голосувати за її відставку. Так, заступником міністра внутрішніх справ став Василь Мармазов (син депутата від КПУ Євгена Мармазова), а Держкомітет лісового господарства очолив інший депутат-комуніст Микола Тимошенко. Це – лише надводна частина глибокої інтеграція БЮТ з КПУ.

І можна не сумніватися, що саме вустами комуністів буде озвучено вимогу почати проти Ющенка процедуру імпічменту.

Атака у відповідь з боку Тимошенко полягатиме в ухваленні закону, який деталізує дії Конституційного суду в разі початку процедури імпічменту. В пакеті до цього іде також намір БЮТ ініціювати подолання вето президента на закон про тимчасові слідчі комісії.

Щоб пограти на нервах у Банкової, БЮТ ініціює у парламенті повернення до старої редакції закону про Кабмін та зміну процедури призначення керівництва СБУ. Хоча ні той, ні інший закон не має шансів бути підписаним президентом, але вони згодяться для того, щоб поторгуватися і виміняти їх на якісь поступки з боку "Нашої України".

Джерело:"Українська правда"
old_editor, 03.09.2008 04:36



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини