Піар на метрі квадратному

Минулого тижня, 27 серпня, Юлія Тимошенко з характерним для неї переможним пафосом оголосила про рішення уряду в галузі будівництва, які вважає «доленосними». За словами Прем’єрки, ініціативи Кабміну дозволять знизити собівартість квадратного метра житла в Україні майже наполовину.

Рецепт революційних перетворень від Тимошенко насправді невибагливий – скасувати локальні підзаконні акти, які змушують забудівників ділитися доходами з місцевими бюджетами. Йдеться про відрахування до фондів соціально-економічного розвитку міст, пайові внески на розвиток інженерної інфраструктури, плату за підключення новобудов до електромережі тощо. На думку Прем’єрки, «місцеві побори» складають до 49,5% у структурі собівартості житлового квадратного метра. Вона запропонувала знизити внесок забудівників до місцевих фондів до 4%, сподіваючись у такий спосіб майже наполовину здешевити будівництво.

Здавалося б, будівельники мали б першими зрадіти такому полегшенню, не кажучи про звичайних покупців квартир. Однак і ріелтори, і суб’єкти будіндустрії вкрай скептично оцінили зусилля Юлії Володимирівни. Які наслідки матимуть для ринку нерухомості «доленосні» рішення уряду, «ГК» запитав у експертів.

Костянтин Бородайко, директор інвестиційно-будівельної компанії «Гаразд Україна»:

Головна складова собівартості будівництва квадратного метра – ціна газу, яка визначає вартість будматеріалів. Дуже ймовірно, що газ з нового року подорожчає до 450 дол. за кубометр. Говорити в цьому світлі про зниження вартості житла – чистий популізм. Суттєво впливає на ціноутворення й аукціонний продаж земельних ділянок. Що стосується місцевих зборів, зокрема внеску до Фонду соціально-економічного розвитку Франківська, плата за підключення до електромережі тощо, це суттєва частина собівартості, але в жодному разі не 49%.

Крім того, органи місцевого самоврядування визначають розмір цих відрахувань відповідно до своїх повноважень локальними нормативними актами, і сумнівно, що їх можна скасувати так легко.

Щодо покупців, вони урядових новацій не відчують зовсім. Будівельники не Санта-Клауси: вони мають трудові колективи, техніку, плани на розвиток і просто намір банально вижити в непростих умовах нинішнього будівельного ринку. Скажу більше: люди, які розраховують на здешевлення, спокушаючись на такі популістські заяви, завтра навіть за нинішньою ціною придбати квартири не зможуть.

Петро Гречанюк, директор ТОВ «МЖК Експрес-24»:

По-перше, складно собі уявити механізми реалізації урядових ініціатив, оскільки встановлювати ставку сплати до місцевих фондів – повноваження не Кабміну, а місцевих рад. Якщо вже уряд прагне вплинути на собівартість житла, він мав би насамперед сприяти зниженню вартості будматеріалів. Сьогодні у Франківську максимальна ставка платежу до Фонду соціально-економічного розвитку міста – 9,45% від площі новобудови. Якщо навіть її зняти, зняти внесок на розвиток інженерних локальних мереж, то це відніме від собівартості максимум 15%, але аж ніяк не 49-50%. Якщо припустити, що місцеві платежі зменшено, вартість квартири, на мою думку, в кращому разі просто певний час триматиметься на нинішньому рівні. Бо ціна визначається не вказівками Кабміну, а ситуацією на ринку і залежить від попиту.

Руслан Гусак, член президії Асоціації працівників будівельної галузі Івано-Франківська:



Заяви Тимошенко – просто черговий піар без усяких наслідків для ринку. Жодних засобів вплинути на політику місцевих органів самоврядування уряд в цьому питанні не має. Більше того, навіть якщо уявити, що вимоги Кабміну будуть виконані, ціна не впаде просто тому, що у Франківську вона не «надута», а одна з найнижчих в Україні.

А. С.

Галицький кореспондент
old_editor, 04.09.2008 14:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини