Кіно просто неба в Івано-Франківську

Наприкінці липня в Івано-Франківську з’явилась нова цікава та пізнавальна розвага для молоді — літній відкритий клуб вибраного кіно «KINO-FM». Уже впродовж двох місяців мешканці та гості міста можуть насолоджуватись переглядом нестандартних кінофільмів як зарубіжного, так і українського виробництва.

Проект створення вуличного кінотеатру став переможцем конкурсу міні-грантів «Змінимо наш світ!» від Благодійної фундації імені короля Юрія, що проводився за підтримки Фонду імені Стефана Баторія (Польща). Ідея створення відкритого кіноклубу належить Віталієві Чупаку, учасникові ГО «Молодіжна мистецька формація «Форумс». Це спроба розширення світогляду, пропагування творчого пошуку та життєвої активності, а також вирішення проблеми організації дозвілля станиславівської молоді.

Вуличний кінотеатр, що розташувався на майдані А. Шептицького, транслює кінострічки (художні та документальні фільми, записи мистецьких подій тощо), які важко знайти на прокатах, вони практично відсутні в мережі кінотеатрів та на телебаченні. Це і старі, раритетні фільми, і нові маловідомі для широкого загалу. Сеанси проводяться два рази на тиждень. Робота кіноклубу планується до жовтня, поки дозволятиме погода. Серед стрічок, які уже транслювались на екрані вуличного кінотеатру, «Тарас Бульба» (Іспанія, 1962 р.), «За табуретом до Тібету» (Україна, 2007), «Життя як казка» (Сербія, 2004), «Куди призводять мрії» (США, 1998), «Невідома Україна» (фільм про події 1916 — 1920 рр.) тощо.

Оригінальність заходів полягає в тому, що глядачі самі облаштовують собі місця для перегляду. З собою можна принести будь-які предмети для сидіння чи, навіть, напівлежання (стільці, килимки, каремати). Аудиторія, на яку націлений кіноклуб, — це в основному молодь віком 15 — 23 років.

Ще однією новинкою для Івано-Франківська є спеціальна аудіосистема, що використовується для перегляду кіно. Звуковий сигнал отримується із звичайного FM-радіо через радіоприймач чи мобільний телефон з навушниками. Радіус поширення сигналу — 50-100 метрів. Це забезпечує відносну безшумність переглядів, тому не впливає на нормальний вечірній режим життя міста.

Упродовж усіх сеансів на території переглядів присутній наряд міліції, що забезпечує порядок та уникнення можливих проявів ненормативної поведінки глядачів.

Організатори вуличного кінотеатру, учасники ГО «Молодіжна мистецька формація «Форумс», сподіваються, що акції показу кіно під відкритим небом стануть яскравим проявом культурного життя міста, оригінальною новою традицією та, свого роду, поверненням, оскільки задуми вуличного кінопоказу існували в Станиславові ще в кінці ХіХ століття.

Джерело: Галичина
old_editor, 04.09.2008 14:25



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини