В Івано-Франківську зареєстровано близько 20 тисяч суб'єктів малого підприємництва

На сьогоднішній день в Івано-Франківську зареєстровано близько 20 тисяч суб'єктів малого підприємництва, з яких понад 3 тисячі малих підприємств і 15 тисяч фізичних осіб-підприємців. За кількістю суб'єктів підприємницької діяльності Івано-Франківськ має чи не найбільші показники в західному регіоні.

Як інформує журналіст IA MALAKAVA, за кількістю виробленої продукції малий бізнес “наздоганяє” підприємства основного кола: відповідно 900 млн. гривень і 970 млн. І це плюс – люди мають місце роботи, це вже соціальний аспект.

Водночас цифру “30 тисяч зайнятих в малому бізнесі” багато хто ставить під сумнів. За два роки кількість договорів між роботодавцями і найманими працівниками скоротилася з 9 тисяч до 7 тисяч, щомісяця їх меншає на сотню-дві. Всі розуміють: реальні цифри працюючих значно більші, та отримують вони зарплату в конвертах, тож є соціально незахищеними.

Соціальні аспекти у малому бізнесі – про це говорили напередодні професійного свята – Дня підприємця під час круглого столу представники бізнесу, влади, громадських організацій, міського центру зайнятості, депутатського корпусу.

Під час круглого столу йшлося про взаємодію підприємців з найманими працівниками, про морально-етичні аспекти підприємницької діяльності, про співпрацю підприємців з громадою, про благодійність і меценатство.

Що ж до соціальних аспектів бізнесу, то це значно ширше, ніж благодійність. Це і добровільна сплата податків, і виробництво та реалізація якісної продукції, і фахове навчання своїх працівників та турбота про їх здоров'я, і моральне стимулювання праці, і формування позитивної думки про бізнес. А вигоди від цього отримує і сам бізнес, і громада.
old_editor, 03.09.2008 22:58



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини