Меру затикають рота

Чергова сесія Івано-Франківської міськради показала, що протистояння міського голови і депутатської більшості, яке притихло з настанням літа, відновлюється.

Минулої середи розпочалася 31-а сесія міської ради облцентру. Незважаючи на масу нагальних (зокрема, бюджетних) питань, стартувала вона не з низького, а з високого старту, – початок засідання традиційно затягнувся майже на півтори години.

За власний рахунок

Поки депутати, як завжди чинно і неквапливо, заповнювали місця в залі, журналісти і спостерігачі гадали над черговою інтригою: буде цього разу звіт міського голови Віктора Анушкевичуса за 2007 рік, чи ні. У порядку денному це питання стояло першим, однак з депутатського корпусу ще напередодні надходили сигнали, що звіту не буде. Сигнали виявилися точними. Депутати не дозволили меру відчитатися за зроблене торік, проголосувавши за виключення цього питання з порядку денного. Таким чином, зазнала фіаско вже четверта спроба голови міста розповісти раді про свої досягнення.

Цього разу мерського звіту не захотіла головним чином фракція БЮТ. Місцеві тимошенківці мотивували це тим, що тривають перевірки КРУ і прокуратури щодо використання бюджетних коштів за минулий рік і, відповідно, до отримання результатів перевірок немає сенсу розглядати це питання. На настійливі прохання В. Анушкевичуса «прозвітувати перед громадою» йому нагадали положення регламенту міськради, де записано, що він звітується перед сесією на вимогу депутатського корпусу, а не коли сам собі захотів. Натомість один із палких прибічників мера у міськраді Богдан Чупірчук (фракція УНП) висловив переконання, що БЮТ тягне час, аби якомога більше «накопати бруду».

Словесна перепалка призвела до того, що, врешті-решт, зазвичай незворушного (принаймні, зовні) В. Анушкевичуса, таки дістали. Він заявив, що якщо йому не дають звітуватися, то він це питання більше ставити не буде. «Не хочуть дехто чути, щоб в сесійній залі прозвучали позитивні моменти», – зробив висновок міський голова і пообіцяв взяти відпустку за свій рахунок, щоб звітувати безпосередньо перед мешканцями міста.



Сила громади


Попри тяжкий початок сесії і понад двогодинне формування порядку денного, міськраді все-таки вдалося прийняти кілька важливих рішень. Найдоленосніше з них стосувалося 6-ти гектарів спірної опришівської землі. На 17-й сесії, що відбулася 10 травня 2007 року, міськрада дала дозвіл на проекто-пошукові роботи для складських приміщень ТзОВ «Франківськміськбуд». В результаті земля в Опришівцях, яку мешканці мікрорайону, маючи по 7-8 сотих, обробляли вже понад 15-ти років, стала предметом судової тяганини.

Фракція БЮТ підготувала проект про відміну рішення міськради, що спричинило цей земельний конфлікт. Однак навряд чи би він був проголосований більшістю депутатів, якби не присутність у залі 30-40 опришівчан. Люди сиділи на гальорці з плакатом «Землі наших дідів та прадідів – землекористувачам», і це подіяло. Керівники всіх фракцій висловилися за відміну помилкового рішення, яке так дорого обійшлося людям, а депутати дружно проголосували: 34 – «за», 2 – «проти» і 2 – «утрималися».

Фрейд би плакав

З перебігу 31-ї сесії вирізнився ще один показовий момент. Справа в тому, що депутати-бютівці часто закидають В. Анушкевичусу популізм, самолюбування і артистизм, завдяки якому він завжди виглядає краще на екранах, ніж його опоненти. Так ось, під час внесення фракцією БЮТ на розгляд сесії питання щодо побиття члена ТВК Ігоря Ошура (того, який забезпечив кворум, коли тервиборчком з річним запізненням реєстрував нових депутатів замість виключених і вибулих з фракцій БЮТ і «Наша Україна»), сталося наступне.

На твердження про те, що І. Ошура тягали за волосся, міський голова сказав: «Може, я плутаю пана Ошура з якоюсь іншою людиною, але, наскільки я знаю, у нього волосся нема». У відповідь один із бютівців різко зауважив, що волосся у присутнього в залі пана Ошура є, і зажадав від мера вибачень. В. Анушкевичус, який не втомлюється говорити про свою самокритичність, спершу почав виправдовуватися, що це його «виступ Бачкура (голова фракції БЮТ – Т.Т.) спровокував», а потім видав: «Ми перепрошуємо пана Ошура». І, певно, усвідомлюючи жах своєї обмовки, одразу поправився: «Від імені свого, і від імені депутатського корпусу». Депутатський корпус, який пана Ошура не ображав, цього разу поблажливо змовчав.

Тарас ТКАЧУК

Галицький кореспондент
old_editor, 04.09.2008 14:29



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини