"Івано-Франківськтеплокомуненерго" отримало згоду міськради на одержання кредиту під заставу власного майна



Напередодні опалювального сезону теплокомуненерго (ТКЕ) ідуть на надзвичайні заходи для розрахунку за газ перед НАК "Нафтогаз України".



"Івано-Франківськтеплокомуненерго"
отримало згоду міськради на одержання кредиту під заставу власного майна. Подібні позики мають намір залучити ще три компанії. Сформована ситуація, на думку експертів, несе ризик втрати майна ТКЕ.

"Івано-Франківськтеплокомуненерго", що перебуває в комунальній власності, вирішило закласти цілісні майнові комплекси 28 центральних теплових пунктів загальною вартістю 20,982 млн грн для одержання кредиту. Учора рішення підприємства схвалив Івано-Франківський міськвиконком. У його прес-службі повідомили, що заборгованість теплокомуненерго за газ перед "Газом України" становить 10 млн грн, погасити які без залучення кредиту підприємство нібито не може.

Банк, у якому буде взятий кредит, поки не обраний, але переговори ведуться із кредитною установою Олега Бахматюка "Фінансова ініціатива", що володіє низкою західноукраїнських облгазів, уточнюють у прес-службі ТКЕ.

За даними компанії "Газ України" ("дочка" НАК "Нафтогаз України"), заборгованість ТКЕ за природний газ станом на 31 серпня склала 1,8 млрд грн. Найбільша заборгованість - у Харківській, Донецькій, Дніпропетровській і Луганській областях, а також АР Крим.



"Івано-Франківськтеплокомуненерго"
- не єдина компанія, що залучає кредит для розрахунків з "Нафтогазом" під заставу власних мереж. Про аналогічні плани повідомили в "Кременчуктеплокомуненерго", Криворізькій ТЕС і "Запорізьких теплових мережах".

У прес-службі "Кременчуктеплокомуненерго" розповіли, що підприємство одержало від "Газу України" попередження, що з початку опалювального сезону газ буде поставлятися тільки компаніям, що не мають заборгованості. В "Нафтогазі" коментувати дану інформацію відмовилися. Раніше компанія заборонила "Газу України" документально оформлювати обсяги природного газу, спожиті, але не оплачені облгазами і ТКЕ .

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський відзначає, що дотепер теплокомуненерго одержували беззаставні кредити під гарантії місцевих органів влади. Але через високе боргове навантаження компаній банки перейшли на кредити винятково під заставу майна - на 1 січня кредиторська заборгованість ТКЕ склала 500 млн грн.

Нинішня схема залучення коштів потенційно небезпечна: у випадку невиплати кредитів банки можуть забрати заставне майно ТКЕ, говорить генеральний директор газотрейдингової компанії "Олгаз-Інвест" Юрій Коровін. "І якщо зараз ТКЕ одержують газ за ціною всього 686 грн за тисячу кубометрів, то з наступного року зі збільшенням вартості на імпортний газ 'Нафтогаз' напевно підніме ціну і для теплокомуненерго, - вважає директор газотрейдингової компанії 'Об'єднана газова група' Данило Шевельов.- А оскільки комунальні тарифи для населення перед президентськими виборами ніхто піднімати не буде, ТКЕ опиняться у важкому фінансовому становищі - а виходить, ризик втрати майна зросте".

Джерело: "Коммерсант-Україна"
old_editor, 02.09.2008 23:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини